Yükleniyor...

İstanbul Yerel Seçimleri

Verilen vaatler ve gerçekleştirilme durumlarını tüm detaylarıyla aşağıda ki verilerden takip edebilirsiniz.

201

Toplam Vaat

13

Tamamlanan Vaat

188

Bekleyen Vaat

2019 İstanbul Yerel Seçimi

İstanbul Yerel Seçimi Vaatleri

Vaat Ölçer

%8
Tamamlanmayan

110 Vaat

1 Mayıs’ta tüm kadrolu ve taşeron çalışanlara ikramiye verilecek
1 Mayıs’ta tüm kadrolu ve taşeron çalışanlara ikramiye verilecek.
Ev eşyası yardımı
İBB tarafından hali hazırda sürdürülen ev eşyası yardımı miktarı artırılarak devam ettirilecek.
Evsizlere 2 Barınma Evi
Evsiz kadınlar ve erkekler için 2 adet, kişilerin içinde duş alıp, temiz giysilere erişebildiği, açık kapı sistemli Evsiz Barınma Evi kurulacak.
Konutlara %50’ye Kadar İndirimli Su
İstanbullular indirimli suyla tanıştırılacak ve su, özellikle dar gelirlilerin kullanabileceği bir fiyat seviyesine çekilecek. Konutlarda kullanılan suyun ilk 10m3 ’ünün fiyatında % 50, ikinci 10m3 ’ünün fiyatında %40 ve işyerlerinde kullanılan suyun fiyatında ise %35 oranında indirim yapılacak.
Beyaz Eşya Mobilya Çarşısı
Beyaz eşya ve mobilya çarşısı ile uygun fiyata kaliteli mobilyalar üretilerek yeni evlilere destekte bulunulacak. Bağışlanan ikinci el mobilyalar yenilenerek uygun fiyatlı mobilyaya herkesin erişimi sağlanacak.
Tersine göç ve yoksul sevk hizmeti
Tersine göç ve yoksul sevk hizmeti
Çamaşır yıkama hizmeti
Yoksulluğun en yoğun yaşandığı 10 ilçede çamaşırhaneler kurulacak öğrenci ve ihtiyaç sahibi kişiler için ücretsiz çamaşır yıkama hizmeti verilecek.
40 Semte 40 Doğum Evi
Kadınların evlerine ve yaşam alanlarına yakın, kadın ve bebek haklarına saygılı, doğum şartlarının iyileştirildiği 40 adet 20 yataklı doğumevi kurulacak. 40 semtte 40 adet 20 yataklı doğumeviyle, yoksulluk ve erişim zorluğu gibi sebeplerle sağlık hizmetlerine ulaşamayan kadınlara gebelik takibi hizmeti sunulacak. Doğum sonrası çocukların gelişim kontrolü sağlanarak, Sağlık Bakanlığı’nın karşılamadığı kalsiyum ve folik asit desteği sunulacak.
10 Çocuk Sağlığı Merkezi
0-16 yaş arası çocuklara sağlık kontrolü, tanı ve tedavi alanında hizmet verecek 10 adet Çocuk Sağlığı Merkezi kurulacak. 10 ilçede 10 adet Çocuk Sağlığı Merkeziyle yoksulluk, ulaşım gibi nedenlerle sağlık hizmetlerine ulaşamayan çocukların bu hizmetlerden eşit biçimde yararlanması sağlanacak. Doğumdan itibaren, yeni doğanların takipleri ve aşıları yapılacak. Ortaya çıkabilecek hastalıklar erken teşhis ile önlenecek.
20 Kadın Sağlığı Tarama Merkezi
Kadın hastalıkları ile ilgili teşhis ve tedavi merkezleri oluşturmak amacıyla 20 adet yeni ve merkezi Kadın Sağlığı Tarama Birimi açılacak. 20 yeni Kadın Sağlığı Tarama Merkeziyle, kadın hastalıklarının belirlenmesi için çeşitli testler, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ile diyetisyen hizmeti verilecek.
14 İsadem (İstanbul Aile Danışma ve Eğitim Merkezi)
Mevcut sayısı 14 olan Aile Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri, 2 katına çıkarılarak tam 28 adet İstanbul Aile Danışma ve Eğitim Merkezi tüm kentte yaygınlaştırılacak.
Öğrencilere Kumanya Desteği
İlköğretim ve ortaokul düzeyinde yemekhanesi bulunmayan okullarda okuyan öğrencilere kumanya desteği
Ücretsiz Ulaşım İmkânı
Mahalle Evleri ve Kültür Merkezleri’nde fen ve sosyal bilimler alanlarında eğitim veren ücretsiz etüt merkezleri ve bu merkezlere ücretsiz ulaşım imkânı
İstanbul Küresel Kent Akademisi
Küresel Kent Akademisi, İstanbul’da akademisyenlerin ve bağımsız araştırmacıların içerisinde yer alacağı bir platform olarak kurulacak. Bu akademide günümüz sorun, ihtiyaç ve imkanlarına bilimsel akıl ile yaklaşılacak. Yeni ekonomik ihtiyaçlara yönelik olarak İstanbul’un bilgi ve birikimi yönlendirilecek. İstanbul Vizyon 2030 ile belirlenen hedefleri yaşama geçirecek araştırma ve bilimsel faaliyetler yürütülecek. Vizyon 2050’nin araştırma ve çalışmaları yapılacak. İBB e-kütüphane ile tüm çalışmalar, online olarak katılıma açık, erişilebilir hale gelecek.
İstanbul İstatistik Ofisi
“İstanbul Küresel Kent Akademisi” ile bağlantılı işleyecek biçimde “İstanbul İstatistik Ofisi” kurulacak. İstanbul İstatistik Ofisiyle, İstanbul’da iktisadi faaliyetin, işsizliğin, yoksulluğun ve çeşitli sosyal göstergelerin tek bir merkezden ve standart olarak izlenebilmesi sağlanacak. Tek merkezden standart veri üretimi ile ulusal ve uluslararası araştırmacıların İstanbul’a olan ilgisi artacağından İstanbul’un bilgi birikiminin artması sağlanacak. TÜİK, SGK, İŞKUR gibi kurumların koordinasyonunda, güncel saha çalışmaları ile İstanbul’un verisi üretilecek ve açık olarak tüm İstanbul halkı ile paylaşılacak.
Kent Enstitüleri
Her ilçede yeni nesil öğrenim ve gelişim merkezleri olarak Kent Enstitüleri açılacak. Kent Enstitüleri’nde yaşam boyu sürekli eğitim sistemi hayata geçirilerek girişimcilerin yeni iş imkânlarına, yaratıcı endüstrilere adapte olmaları sağlanacak. Teknoloji ve yeni nesil uygulamaları içerecek eğitim programı ile hayat boyu öğrenme alanları kurulurken, sosyal girişimcilik, inovasyon ve start-up merkezleriyle gençlerin yaratıcılıkları ve potansiyelleri geliştirilecek. İlçelerin gündelik yaşamı, gelişme potansiyelleri, tarihsel birikimi gibi konularda çalışmalar yürütülecek, yayınlar yapılacak.
Lösemili Çocuklar Okulu
Kanser tedavisi gören veya tedaviyi tamamlamış çocukların eğitim hayatından kopmasını önlemek amacıyla Lösemili Çocuklar Okulu açılacak. Lösemili Çocuklar Okuluyla, sağlıklı çocuklara kıyasla özel ihtiyacı olan lösemili çocuklara güvenli bir ortamda eğitim hizmeti sunulacak.
Dünya Dilleri Merkezi
Aileler ve gençler için öncelik arz eden dil eğitimi ihtiyacı İngilizce, Arapça, Çince, Fransızca, İspanyolca dilleri başta olmak üzere eğitim veren Dünya Dilleri Merkezi ile karşılanacak. Dünya Dilleri Merkeziyle, uygun fiyatlarda eğitim veren YDS, TOEFL, IELTS kursları açılacak ve tek sefere mahsus, kursa gerekli devam ve başarı gösterenlerin sınav ücretleri karşılanacak.
Saraçhane Gençlik Kütüphanesi
Avrupa’nın en büyük 10 kamu kütüphanesinden biri, Türkiye’nin ise en büyük kütüphanesi olacak Saraçhane Gençlik Kütüphanesi’yle İBB, halka ve gençlere açılacak. Yılda ortalama 1,5 milyon öğrenci, dünyanın önemli kütüphanelerindeki dokümanlara kendi bilgisayarlarından, evlerinden ulaşabilecek. Saraçhane Gençlik Kütüphanesi, 5 milyon kitap ve 50 milyon dijital dökümanıyla Londra ve New York’tan sonra en fazla kayıtlı öğeye sahip kütüphane olacak.
İstanbul Kültür-Sanat Meclisi
Kültür ve sanat aktörlerini kentle buluşturma ve onlara sağlıklı çalışma alanları sağlamak amacıyla kentin kültür ve sanat insanlarının oluşturduğu bir ‘kent kültür sanat meclisi’ kurulacak. Bu meclis, belediyenin kültür sanat çalışmalarının çerçevesini belirleyecek ve belediyenin bu alanda oluşturacağı kent kültürü manifestosunu hazırlayacak.
Metro-Vapur-Tren’de Sanat
İstanbulluların zamanlarının büyük kısmını geçirdikleri ulaşım hatları özgür ve nitelikli etkinliklerle birer açık hava kültür-sanat alanına dönüştürülecek. Bağımsız bir değerlendirme komisyonu, yarışmalar düzenleyerek belli metro alanları ve duraklar sanatçıların çalışmalarına açılacak.
Hafızam İstanbul: Kent Tarihi Açık Hava Müzesi
İstanbul’un tarihine tanıklık etmiş tüm mekanlar ve olaylar dijital teknoloji veritabanı ile envanterlenecek ve bilgilendirme elemanları ile gündelik yaşamda kentlinin dikkatine sunulacak. Kentin tarihinin mekanlara kaydedilmesini amaçlayan bu proje ile kentliler her gün kullandıkları mekanların tarihten bu yana yaşadığı tanıklıklar hakkında bilgi sahibi olacak ve kentin mekan ve hafıza değeri önem kazanacak.
70 Km’lik Yaşam Koridoru
İstanbul Kuzeyi Yaşam Koridoru ile İstanbul’un Kuzeyi 70 km’lik yeşil bir kuşakla çevrelenecek. İklim değişikliğine karşı mücadele edilecek ve İstanbul’un kuzeyinde yer alan doğal varlıklar korunacak.
Anadolu Bölge Parkı
Maltepe ve Yeditepe Üniversitesi arasında planlanan, yarışmalarla projelendirilen ancak bir türlü uygulamaya alınmayan Maltepe Bölge Parkına yönelik sorunlar çözülerek hızlı bir şekilde uygulamaya geçilecek.
Bilge Ağaç
Akıllı mobil uygulama “Bilge Ağaç”a fotoğrafı çekilerek yüklenen ağacın, uygulama veri tabanı üzerinden yaşı, türü, en son bakım işleminin ne zaman yapıldığı, sorumlu kişinin iletişim bilgileri görüntülenebilecek. Kullanıcıların ağaca ilişkin sorunlarına uygulama yoluyla hızlı geri dönüşler de sağlanacak.
Atatürk Kent Parkı ve Üniversitesi
Atatürk Havalimanı’nın fonksiyonunu kaybetmesi halinde İstanbulluların ve uzmanların katılımıyla mevcut alan yeniden değerlendirilecek. Yeşil alan ve park düzenlemeleri birlikte, mevcut yapılarının eğitim ve bilim fonksiyonları ile buluşması sağlanacak.
Mahalle Cep Parkları
İstanbul’daki atıl mekanlar cep parklarına dönüştürülecek. Cep parklar, mahalle ölçeğinde ve mahallelinin rahatça ulaşabileceği mesafede, tüm mahallelinin bir araya gelerek kullanabilecekleri alanlar olacak. Mahalle Cep Parkları, çocuklar için oyun ve yetişkinler için spor alanları, mahallelinin yaşlıları ve emeklileri için sohbet edip bir araya gelebilecekleri yarı açık mekanlar olarak kurgulanacak.
Enerji Kooperatifleri
Yenilenebilir enerji üretimine yönelik kooperatiflerin kurulması teşvik edilecek. Güneş Enerji Santrallerinin (GES) kurulabileceği alanlara yönelik detaylı analizler yapılacak, özellikle kırsal bölgelerde yaşayan nüfusun kendi enerjisini üretmesi koperatifler aracılığıyla sağlanacak. Böylece, karbon salınımı azaltılarak, küresel ısınma ve çevre kirliliğine olumlu etki sağlanacak.
Oges (Otopark Güneş Enerji Santralleri)
İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait kapalı ve açık otoparklar güneş enerjisi santrallerine dönüştürülecek. İstanbul’un güneş enerjisi potansiyeli kente kazandırılacak. Enerji üretiminde dışa bağımlılık azaltılarak temiz enerji üretimiyle karbon emisyonu en aza indirilecek.
Gece Güneşi
İstanbul’un bütün sokak ve park lambaları kademeli olarak güneş enerjisiyle çalışacak şekilde dönüştürülecek. İstanbulda elektrik tüketiminin önemli kalemlerinden birini oluşturan sokak lambalarının kendi ürettiği enerjiyi kullanmasını sağlayarak ülke ekonomisine ve çevreye önemli bir katkı sağlanacak.Kent sakinlerinin hareketliliğine doğrudan etkisi olan aydınlatma akıllı çözümler ile gerektiği yerde gerektiği kadar yaygınlaştırılarak aydınlatma maliyeti %40 azaltılacak.
Denizde Rüzgar Gülü
İstanbul’un kuzeyinde ve güneyinde 0 - 40 m deniz suyu kalınlığı olan bölgelerde “Rüzgar Gülü Enerjisi” projeleri ile enerji sorununa çözüm getirilecek.
Atatürk Olimpiyat Enerji Arena
Atıl durumda kalan, Atatürk Olimpiyat Stadyumu yeniden ele alınarak çatısına yerleştirilecek güneş enerjisi panelleri ile Güneş Enerjisi Santrali işlevine kavuşturulacak. Üretilen elektrik enerjisi otopark bölgesinde kurulacak Paylaşımlı Elektrikli Araç istasyonunda elektrikli araçların şarj edilmesi sağlanacak.
Çeşmelere Can Suyu
İstanbul tarihi çeşmelerinin restorasyonu ile içilebilir yeraltı kaynak sularıyla tekrar buluşturulacak.
Organize Hayvancılık Bölgeleri
İstanbul’un doğu ve batı yakasında başarılı bir hayvancılık için Organize Hayvancılık Bölgeleri kurulacak. Tarımsal Alt Bölgeler (TAB) ile Organize Hayvancılık Bölgeleri’nden temin edilen hayvansal ürünlerin işlenmesi, denetlenmesi, paketlenmesi, korunması ve pazarlanması için Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) oluşturulacak.
Kent Gıda Konseyi (Kgk)
KGK tarafından, gıda riski açısından dezavantajlı gruplara yönelik politika önerileri geliştirilerek uygulama ve denetim sağlanacak. Herhangi bir afet halinde kullanılmak üzere gıda stoklarının oluşturulması ve organizasyonu KGK tarafından üstlenilecek.
Tarımsal Koruma ve Üretim Planı
İstanbul çevresi, Trakya ve Güney Marmara Bölgesine yönelik hazırlanacak Üretim Planı, doğal yaşam alanlarının korunmasına, sosyal adalet ve halk sağlığı sorunlarına çözüm önerisi geliştirilmesine ve istihdam yaratmaya yönelik bir proje olarak gerçekleştirilecek.
Kent Tarımı
İstanbul’un yakın çevresi başta olmak üzere alan ayrılabilecek her yerde kent tarımı ve bahçeciliği yapılabilmesi için gerekli organizasyonlar gerçekleştirilecek. İstanbul’un, Birleşmiş Milletler Çevre Programı kapsamında imzaladığı “Yeşil Kentler Deklarasyonu” adıyla bilinen anlaşma kapsamında Kent Tarımı yapılan alanlardaki mevcut üretimin desteklenmesi, kentsel açık alanlarda bostan ve bahçe üretiminin teşvik edilmesi ve halk katılımının sağlanması, uzun vadeli üretim planlanması gibi tarım uygulamalarına uygun üretimler organize edilecek.
İstanbul Genç Kart
İstanbul Genç Kart ile genç nüfusun ulaşım araçları yoluyla kentsel yaşama aktif olarak katılımı sağlanacak, gençler için hayat pahalılığı hafifletilecek. Bu kartla 25 yaş altı tüm İstanbullu gençler: • Toplu taşımadan, İBB’nin tüm kültür-sanat etkinliklerinden, İBB’nin spor tesislerinden %40 indirimli, gençlik merkezlerindeki tüm aktivitelerden ücretsiz yararlanacak. • İstanbul’daki özel kültür-sanat, alışveriş, yemeiçme aktiviteleri yapacağımız anlaşmalar ile indirimli hale getirilecek. • Üniversite öğrenim yılı başlangıcında her üniversitede açılacak danışma birimleriyle, İstanbul Genç Kartı anında teslim eden masalar oluşturulacak.
Gönüllü Çalışma Fırsatları
İBB’nin özellikle Mahalle Evleri’nde düzenli olarak gönüllü çalışan öğrencilere ücretsiz staj, yurt dışı eğitim, yabancı dil eğitimi, burs sağlanacak.
10 İlçeye 10 Gençlik Merkezi
Bizzat gençler tarafından yönetilecek, tüm çalışma ve organizasyonları gençler tarafından belirlenecek 10 ilçede, 10 adet Gençlik Merkezi kurulacak ve bu merkezlerdeki tüm faaliyetler İstanbul Genç Kart sahiplerine ücretsiz olacak.
Engelliler İçin 10 Yeni Gündüz Bakım Evi
Açılacak 10 adet Engelliler Gündüz Bakım Evi ile bakıma muhtaç engellilerin ve yakınlarının hayat kalitesi yükseltilecek. Engellilerin keyifli ve kaliteli zaman geçirecekleri bu birimlerle, evde engelli bakımı yapan kadınların iş yükü azaltılmış olacak. Sosyal hayata ve istihdama katılamayan bakım verenlere istihdama katılma şansı verilecek.
Yaşlılar İstanbul’da Huzur İçinde Yaşayacak
Yaşlıların kendilerini mutlu, değerli ve güvende hissettiği bir kentte yaşayabilmeleri için çözümlerle geliyoruz. Getirdiğimiz çözümlerle kaliteli, uzun dönemli sağlık ve bakım hizmetlerine kentte yaşayan tüm yaşlıların kolay erişimi sağlanacak. Yaşlıların bağımsız yaşayabilme talebinin korunduğu, yeterli düzeyde yaşlı bakımı sunacak imkânların geliştirildiği ve ulaşım ağının yaşlıların erişimine uygun ve güvenli hale getirildiği hizmetler hayata geçirilecek. İstanbul dünyanın yaşlı dostu kentleri listesine girerek, aktif yaşlanmayı destekleyen bir kent haline getirilecek.
Acil Durum Bilekliği
Acil durum bilekliği dağıtılarak yalnız yaşayan yaşlıların acil durumlarda anında yardım isteyebilmeleri sağlanacak. Ev içi duman ve gaz dedektörü dağıtılacak.
Yaygın Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri
Kişisel bakım ve ev temizliği gibi konularda zorluk yaşayan yaşlılara düzenli periyotlarda temizlik, bakım ve alışveriş hizmetleri sunulacak.
5 Yeni Alzheımer Gündüz Bakım Evi
Alzheimer hastalarının keyifli ve kaliteli zaman geçirmesini sağlayan, hastalara bakım veren kişilerin yüklerini hafifleten 5 adet alzheimer Gündüz Bakım Evi açılacak. Gündüz Bakım Evleri’nde hasta yakınları arasında dayanışma artırılacak ve hastalıkların gerektirdiği rehabilitasyon hizmetleri ile hastalığın yavaşlatılması sağlanacak.
10 Yeni Huzurevi
İstanbul’a, her biri 250 yatak kapasiteli, yaşlıların her türlü ihtiyacını giderecek ve nitelikli uzman personeli bulunan 10 adet huzurevi açılacak.
Her İlçeye Yaşlıların Sosyalleşeceği Merkezler
Yaşlıların nesiller arası iletişim temelinde, gençlerle buluşacağı, sosyal etkinliklere katılacağı merkezler olarak kurgulanacak Mahalle Evleri her ilçeye açılarak yaşlılarımızın sosyalleşme ihtiyaçları karşılanacak.
Çocuk Oyun Dünyası Merkezleri
4-14 yaş grubu çocuklara yönelik minimum 10.000 m2 ’lik kapalı - açık alan içinde doğa, bilim, sanat, eğlence merkezleri oluşturulacak. Çocukların sanatsal, fiziksel ve sosyal gelişimleri desteklenerek, eğlence ve eğitimi bir araya getiren erişilebilir merkezler kurulacak. Bu merkezlere ücretsiz servisler sağlanarak anne babaların güvenle çocuklarını götürebileceği mekanlar hayata geçirilecek.
İsmek’lere Çocuk Oyun Alanları
İSMEK’lerde 3-7 yaş arası çocuk oyun alanları oluşturularak annelerin sosyalleşme, hobi ve meslek edinme süreçleri kolaylaştırılacak.
Yönetimde, Hizmette, Bütçede Kadın Temsili
İBB’de kadın meclis üyesi sayısı artırılacak, daire başkanlıklarında ve müdürlüklerinde görev alacak yöneticilerde %40 cinsiyet kotası uygulanacak.
2 Adet Kadın Sığınma Evi
Kadınların şiddet ortamından uzak olmalarına ve yeni yaşam becerileri kazanmalarına destek olacak, 25 kişi kapasiteli 2 sığınma evi açılacak. İlçe belediyeleri de sığınma evleri açmaları yönünde teşvik edilecek, desteklenecek. Sığınağa, kadınların beraberindeki 18 yaş altı tüm çocuklar kabul edilerek anne çocuk birlikteliği sağlanacak. Sığınma evi desteği alan kadınlara, İBB işe alımlarında %3 kota ayrılacak ve sığınma evinde kaldıkları süre boyunca ücretsiz ulaşım kartı tahsis edilecek.
2 Adet İstasyon Sığınma Merkezi
Tehlike ve şiddet içeren durumlara karşı kadınlara anında koruma sağlamak amacıyla 7/24 hizmet verecek, Avrupa ve Anadolu yakasında birer tane olmak üzere 2 istasyon sığınma evi kurulacak. Bu sığınma evleriyle kadın ve çocuklar tıbbi, hukuki ve psikolojik destekle bütünlüklü olarak korunacak.
2 Adet Cinsel Şiddet Kriz Merkezi
Tecavüz, cinsel istismar ve cinsel şiddete maruz bırakılan kişilere destek hizmeti veren, 1 Adet Anadolu Yakasında, 1 adet Avrupa Yakasında olmak üzere 2 adet Cinsel Şiddet Kriz Merkezi açılacak. Cinsel Şiddet Kriz Merkezleriyle hayatta kalan kişi ve yakınlarına adli süreçlerde destek sunulması ve başvuruların alınmasına yönelik destekleyici süreçler hakkında eğitim programları yürütülecek.
Kör Noktalara Etkin Aydınlatmalar
Kadınların kendilerini tehdit altında hissettikleri kent içindeki kör noktalar öncelikli olarak aydınlatılacak. Sokakların, meydanların ve park yerlerinin ışıklandırması eksiksiz sağlanacak.
Acil Durum Butonu
Kadınların olası bir risk anında hemen yardım çağırabilmesi amacıyla, metrobüs duraklarına, metro, otobüs ve metrobüslere risk veya saldırı durumunda emniyet birimleri ile entegre uyarı ve bildirim butonları konulacak.
Çocuk İhmal ve İstismarı İle Mücadele
Çocukların bedensel ve gelişimsel hakları ve sınırları ile ilgili yaygın çalışma yürütülerek, ihmal ve istismar ile mücadele etmek üzere eylem planı oluşturulacak. Çocuk ihmal ve istismarı ile mücadele birimi kurulacak mahallelerde çalışan sosyal hizmet uzmanlarından gelen bilgilere göre ‘İl Eylem Planı’ hazırlanarak takibi yapılacak.
İstanbul Kadın Emeği Ofisi
İstanbul Kadın Emeği Ofisi ile ev kadınlarının ürünlerini, değerinde alıcıya ulaştıracak kanallarla, kadınlar ekonomik olarak güçlendirilecek. Tüm ürünlere kadın emeği sertifikası verilecek. Turistik noktalarda ve AVM’lerde satış noktaları sağlanacak. Böylelikle, kadınların aylık düzenli gelir kazanmasının yolu açılacak. Kadın Emeği Ofisi’yle kadın üretim kooperatifleri desteklenerek, mahalle düzeyinde üretimi güçlendirecek mekan, hibe ve kredi olanakları sağlanacak.
Gaziosmanpaşa Bilişim ve Üretim Vadisi
Kartal Bilişim ve Üretim Vadisi
Kadıköy Yaratıcı Endüstriler Merkezi
Esenler Tekno-Kent
Merkez Mahalle Uygulaması
Sağlık, eğitim gibi hizmetler belirlenen merkez mahallelere kurularak çevre mahallerin bu alanlardan beslenmesi sağlanacak.
Konsept Köy Uygulamaları
Yerel özelliklerine göre öne çıkaracak şekilde konsept mahalleler belirlenecektir. Kıyı merkezli ve orman köylerine çıkan bir turizm rotası oluşturulacak.
Entegre Ulaşım
Mahalleler ve ilçeler arasında entegre toplu taşıma hatları ile ulaşım sorunu çözülecek.
İstanbul Turizm Master Planı
İstanbul Turizm Master Planı yapılarak turizme bütüncül olarak yaklaşılacak. İBB olarak İstanbul’un dünyada en çok turist alan ilk 3 şehir arasına girmesi için her türlü alt yapı ve pazarlama imkanları seferber edilecek.
İstanbul Turizm Atölyesi
Tüm turizm aktörlerinin içerisinde olacağı ‘ortak akıl’ ile yürütülecek bir platform oluşturulacak. Turizmin yönetimi bütüncül ve koordineli olarak yürütülecek.
Kültürel Rotalar
Edebiyat, Din, Müzik, Mimarlık ve Sanat Tarihi alanlarında kültürel rotalar oluşturulacak. Ülkemizin tarihine eşsiz katkılarda bulunmuş değerlerin eserleri bu tur rotalarının ana belirleyicisi olacak.
Yılda 100 Bin Yabancı Öğrenci ile Eğitim Turizmi
İstanbul, eğitim turizminin merkezi haline getirilerek yabancı öğrencilerin gelmesi sağlanacak. İstanbul’un yılda 100 bin yabancı öğrenci ile ciddi bir turizm geliri elde edilmesi sağlanacak.
Kongre Turizminde İlk 5
9. sıradan 57. sıraya gerilediğimiz kongre turizminde yeniden üst seviyelere çıkmak için uluslararası kongre turizminin geliştirilmesine katkıda bulunulacak ve bunun için çalışmalar yapılacak.
Adalar, Boğaziçi, Galata-Pera
Adalar, Boğaziçi ve Galata-Pera’nın UNESCO tarihi ve kültürel miras listesine alınmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Adalar, kültürel hikayeleriyle ön plana çıkartılarak yoğun turist kalabalığına yönelik stratejik planlamalarda bulunulacak.
Haliç Kültür Vadisi Projesi
İstanbul kültür mirasının önemli bir bölümünü içeren bu bölgede yapılacak projelerle bölgenin tarihi niteliğini ön plana çıkarılacak ve çevresi yeniden düzenlenecek.
Tem’e Megabüs Hattı
Metrobüs hattının yoğunluğunu azaltacak, İstanbul’un yaklaşık 3 milyonluk nüfusunu barındıran bölgenin ulaşım ihtiyacını karşılayacak yeni bir güzergah faaliyete geçirilecek. Bunun için, TEM Karayolu üzerinden tercihli yol uygulaması ile Büyükçekmece, Avcılar, Başakşehir, Bağcılar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Sultangazi, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Sarıyer, Üsküdar, Ümraniye, Ataşehir ve Sultanbeyli ilçeleri birbirine bağlanacak. Bu hat, dikey express hatlarla beslenecek. Toplu taşımanın çevreci araçlarla kapasitesi artırılacağı için çevreye verilen zarar azaltılacak.
Minibüs Taşımacılığı
Minibüs esnafı, belediyenin ulaşım yönetiminde kendileri için özel olarak kurulmuş bir birim ile muhatap olacak. UKOME karar sürecinde oy hakkı bulunmayan minibüsçülere kendileri ile ilgili her alt komisyonda temsil imkanı verilecek. Minibüslerin ilk veya son duraklarında kente yakışır, engelli dostu bekleme ve dinlenme alanları oluşturulacak. Nitelikli minibüs durakları yaygınlaştırılarak minibüslerin trafikte işgalci duruma düşmesinin önüne geçilecek.
Katılımcı Ulaşım Yönetim Planlaması
Kent içinde taşımayı ilgilendiren konularda karar süreci alt komisyonlara bırakılarak; UKOME alt komisyon toplantılarında katılımcı bir süreç izlenecek. Ulaşım Daire Başkanlığı bünyesinde Ulaştırma Sektörü Koordinasyon Müdürlüğü kurularak esnafın ve meslek odalarının doğrudan görüşüyle yetkili bir birim oluşturulacak. Ulaştırma alanında yetkili oda ve dernekler ile her sene “Katılımcı Yönetim Kurultayı” yapılacak. Kurultayda ulaşımın tüm türlerine ait odalar, dernekler, meslek birlikleri, üniversiteler, ticaret odası gibi yapılanmalar ile belediyenin 2-3 günlük bir çalışma gerçekleştirmesi sağlanacak.
Şehir İçi Lojistik Sistemi
Trafiğin yoğun olduğu saatlerde kente kamyonkamyonet girişi denetimli hale getirilecek, kentin trafik yoğun bölgelerinde kargo işleri haricinde kent lojistiği 22:00-06:00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.
100 Bin Araçlık Yeni Kapalı Otopark
• Transfer merkezleri ile toplu taşıma sistemine entegre, yeni 100.000 araçlık kapalı otopark yapılacak. • Kamu Kurumlarına ait yerlerin kapalı olduğu dönemlerde otopark olarak kullanımı sağlanacak. • Yeni yapılacak kentsel dönüşüm alanlarında ada bazında düzenleme yapılacak.
Akıllı Ulaşım Sistemleri
Akıllı Trafik Yönetimi: Kent trafiğinin 30 dakika, 1 saat sonraki durumu tahmin edilerek trafik yönetimi ve yönlendirmesi gerçekleştirilecek ve İstanbul trafiğine anlık müdahale imkanı sağlanacak.
Otopark Talep Yönetimi Akıllı Ulaşım Sistemleri
Merkezi otopark talep yönetimi yazılımı ile özel otomobil kullanıcıları kentte gideceği noktada boş otopark olup olmadığını öğrenebilecek ve uygun otopark yeri rezervasyonu yapabilecek.
Yenilenebilir Enerji Akıllı Ulaşım Sistemleri
Kent genelinde metrobüslerden başlamak üzere toplu taşımada kullanılan araçlar yenilenebilir enerji teknolojisine sahip araçlar ile değişime sokulacak. Sadece mevcut metrobüs hattındaki dönüşüm ile İstanbulluların her sene 180.000 ağaç etkisi kadar temiz hava almaları sağlanacak.
Aylık Genel Ulaşım Paketleri Akıllı Ulaşım Sistemleri
İstanbullulara geniş bir yelpazede aylık ulaşım paketi alternatifleri oluşturulacak ve İstanbulluların özel araç edinme ihtiyacının önüne geçilmeye çalışılacak.
Araç Paylaşım Sistemi Akıllı Ulaşım Sistemleri
Araç sahibi olmaya gerek kalmadan temiz enerjili elektrikli araçlarla bir istasyondan diğerine araçların bırakabileceği bir sistem kurulacak. Sistemin gelişmesiyle birlikte İstanbul’da henüz doyma noktasına erişmeyen araç sahiplenme eğilimi durdurulacak.
Sessiz Yol
Kent içinde kalan ana caddelerde yol kaplamalarını yeni teknolojilerle kaplayarak ve ana arter çevrelerinde ses bariyerleri oluşturarak gürültüsüz, huzurlu bir kent atmosferi oluşturulacak.
Bilimsel Yaklaşımlarla Çözüm Üreten Planlama
Doğal alan işgallerine son vermek ve İstanbul’u problemlerini çözen sağlıklı bir yaşam alanına dönüştürmek üzere katılımcı, sürdürülebilir ve bütüncül bir kentsel planlama sistemi hayata geçirilecek. Rantın paylaşımını belirleyen plan anlayışı terk edilecek.
Planlamada Katılım
İmar Planı değişikliği taleplerinde öncelikle çevre sakinlerine danışılacak. Mahalle Meclislerine sunulacak proje görselleri ile yapılacak yapılara ilişkin nihai karar orada yaşayanlara bırakılacak.
Planlamada İstikrar ve Öngörülebilirlik
İmar mevzuatında yer alan kural ve ilkeleri zedeleyici uygulamalara son verilerek planlamada istikrar ve güven ilkesine riayet edilecek. Hak sahibi ve yatırımcıların haklı beklentilerine ve kazanılmış haklarına saygı gösterilecek.
Yargı Kararlarının Uygulanması
Yargı yerlerince verilen kararlara saygı gösterilerek, söz konusu kararların gereği gibi ve zamanında uygulanması sağlanacak. Vatandaşlar belediyenin aleyhinde verilen kararlara belediyenin uymadığı durumlara maruz bırakılmayacak.
İstanbul Sektörel Gelişim Planı
Turizm, hizmet, sanayi, finans, lojistik, enerji sektörlerinde uzmanlaşmış bölgeler yerleşim alanları ile birlikte ele alınarak ve gerekli altyapı yatırımlarıyla desteklenerek topyekün bir kalkınma sağlanacak.
İlçe Belediye Başkanları Koordinasyonu
İlçe Belediye Başkanları koordinasyonuyla ilçelerin ortak sorunları ve birlikte yapılabilecek çalışmalar, bir arada görüşülerek, karşılıklı iletişim ve görev paylaşımı mümkün kılınacak. Her ayın İBB Meclisi toplantılarının tamamlanmasının ardından, İBB Başkanı yürütücülüğünde İlçe Belediye Başkanları toplantısı yapılacak.
Bölge Koordinasyon Masaları
İstanbul’daki birçok konunun sadece ilçe ölçeğinde çözümlenmesinin imkansız oluşundan yola çıkılarak kente ilişkin sorunlara farklı ilçe idarelerinin bir araya gelmesi yleçözüm aranacak. Konu ve ölçeğine göre alt bölgelerin de oluşturulacağı, temelde 10 bölgeye ayrılan birimlerde, ortak sorunlara ortak çözüm önerileri getirilecek. BÖLGELER: 1. Silivri-Çatalca-Arnavutköy-BaşakşehirSultangazi 2. Esenyurt-Beylikdüzü-Avcılar-Büyükçekmece 3. Esenler-Bağcılar-BayrampaşaGaziosmanpaşa-Güngören 4. Küçükçekmece-Bahçelievler-ZeytinburnuBakırköy 5. Eyüp-Sarıyer-Şişli-Beşiktaş-Kağıthane 6. Beyoğlu-Fatih 7. Üsküdar-Kadıköy-Ataşehir-Ümraniye 8. Beykoz-Çekmeköy-Şile 9. Sultanbeyli-Sancaktepe-Tuzla-Pendik 10.Kartal-Maltepe-Adalar
Mahalle Meclisleri
961 mahallede oluşturulacak Mahalle Meclisleri, İstanbulluların kendi yaşam alanlarına dair gündemleri tartışacağı, sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştireceği, demokratik sistemin mahallelerden başlayarak tüm İstanbul’a yayılacağı birimler olacak.
E - İstanbul: Kib (Katılımcı İstanbul Belediyesi)
Kente ilişkin karar alma süreçlerine akıllı mobil sistemleri entegre edilerek. Yalnızca bilgi veren değil, fikir alan, kullanıcı dostu uygulamalar geliştirilecek. e-İstanbul KİB uygulaması ile İBB’nin temel hizmetlerine erişim sağlanabilecek ve İstanbulluların, mahallelerine ilişkin çeşitli konularda, plan değişikliklerinde görüş bildirerek karar alma hakkına sahip olmaları sağlanacak.
Mahalle Muhtarlık ve Çözüm Merkezleri
İBB’nin mahalle ölçeğinde erişim noktaları olarak görev yapacak Mahalle Muhtarlık ve Çözüm Merkezleriyle vatandaşa etkin ve hızlı hizmet verilecek. Bu merkezler, İlçe Belediyeleri ve Muhtarlıklar ile hizmet koordinasyonunu sağlayarak tek bir merkezden vatandaşın sorun ve talepleriyle ilgilenecek.
İmar Planlarının Tüm Kentin Yararı Gözetilerek Revize Edilmesi
İmar Planı ile ilgili sorunların bulunduğu durumlarda ilk iş imar planlarının tüm kentin yararı gözetilerek revize edilmesi olacak.
Ucuz ve Nitelikli Konutlar Yapılacak
Başta Anadolu Yakası olmak üzere iki yakada üretilecek ucuz ve nitelikli konutlarla hane halkı gelirinde konut ve kiraya ayrılan payın oranı düşürülecek.
Kira Fiyatları Dengelenecek
Kentin merkezi noktalarında kiralık konut üretimi ile kira fiyatları dengelenecek ve dezavantajlı gruplara sosyal konutlarda öncelik verilecek.
Afet Bilinci, İlk Yardım, Aile Afet Planı
Afet ve acil durum yönetiminde İstanbullular bizzat paydaş haline getirilecek. Mahalle Evlerinde “afet bilinci, ilk yardım, aile afet planı” gibi temel eğitimler sürekli hale getirilerek Mahalle Evleri, bu çalışmaların yereldeki koordinasyon merkezleri haline getirilecek. İstanbul’un tüm okullarında MEB ile iş birliği içinde ‘afet bilinci’ eğitimleri verilecek.
Afet Öncelikli Kentsel Dönüşüm Çalışmaları
Kentsel dönüşüm çalışmaları, halkın katılımı ile ‘afet öncelikli’ olarak gerçekleştirilecek.
Afet Bilgi Sistemleri
“Afet Bilgi Sistemleri”, vatandaşların kullanımı ve etkileşimine açık bir biçimde yaygınlaştırılacak. Toplanma alanları bu sistemle entegre hale getirilecek. ABİS; coğrafi bilgi sistemlerine dayalı olarak ilçenin afetlere karşı var olan tüm kapasitesinin belirlenmesi ve yönetilmesini sağlayacak.
Temiz İçme Suyu Kaybının Önüne Geçilecek
Su dağıtım elemanlarına kurulacak hassas sensörlerle, şebeke hasar durumunda sistem otomatik olarak kapatılarak temiz içme suyu kaybının önüne geçilecek.
Sismik İzolatör Sistemleri Kurulacak
Afet yönetiminde kullanılması planlanan kritik yapılara sismik izolatör sistemleri kurulacak ve yapılar sismik akıllı binalara dönüştürülecek. Afet durumunda, kent içi sistemin tahrip olacağı düşünüldüğünde afetten en az etkilenebilir olan yeraltı sularından içme suyu edinmek amacıyla yararlanma hedeflenecek.
İbb Mahalle Hayvan Gönüllüleri
İBB destekli bir sosyal organizasyon olarak “İBB Mahalle Hayvan Gönüllüleri” adlı bir platform kurulacak ve her mahalledeki gönüllü gruplarının daha organize şekilde sürece katılması sağlanacak. Güncel ve doğru ihtiyaçların tespiti, motivasyonu tam ve organize gönüllülerle kolaylaştırılacak.
Hayvan Sağlığı Zabıtası
Hayvan Sağlığı Zabıtası kurularak, sokak hayvanlarının bu birim tarafından aktif bir şekilde takibi gerçekleştirilecek.
Rehabilitasyon Merkezleri
Sokak hayvanları için doğal ortamlarına uygun tüm gün kafeslerde tutulmadıkları rehabilitasyon merkezleri hayata geçirilecek.
Hayvan Hakları Eğitimi
Hayvan hakları üzerine eğitim süreçleri ilkokul seviyesinde okullarda daha da yaygınlaştırılacak. Sokak hayvanlarıyla çocukların belli etkinliklerle buluşturulması ile sahiplendirmenin artırılmasına çalışılacak. İstanbul’daki tüm hayvan barınaklarının yüksek kalitede hizmet vermesi ve şartlarının iyileştirilmesi için öncelikle barınak görevlilerinin konuyla ilgili eğitim süreçleri desteklenecek.
Bilişim Vadisi
İstanbul’un teknoloji ve bilişim tabanlı büyümesi için geliştirilen proje ile Gaziosmanpaşa’da mevcut sanayiyi destekleyecek ve büyütecek seviyede 100 hektarlık alan kurulacak. İstanbul Bilişim Vadisi projesi ile katma değeri yüksek yeni teknolojilerin ve ürünlerin üretilmesini sağlamak ve sanayiyi desteklemek temel hedef olarak belirlenecek.
3 Boyutlu Tasarım ve Üretim Merkezi
3 boyutlu teknolojilerin geliştiği günümüz koşullarında bu alandaki gelişmeleri kent ve kamu yararına değerlendirecek bir merkez İstanbul’a kurulacak. Kente ilişkin pratik çözümler tasarıma ve 3D printerlar aracılığıyla ürüne dönüştürülecek ve bu ürünler kente kazandırılacak.
Sosyal Katılım
İstanbulluların tüm karar alma süreçlerinde aktif paydaşı olacağı dijital katılım modelleri geliştirilerek, kentlerdeki yönetime katılım gündelik hayatın içine dahil edilecek. Dijital sistemler, 2030’da her İstanbulludan birinin kullandığı bir yöntem haline getirilecek.
İstanbul Hayal Fabrikası
İstanbul’un mevcut sorunları ve kentin geleceğine ilişkin projelerin ve araştırma faaliyetlerinin tartışılacağı, destekleneceği bir merkez kurulacak. Tasarımcıların, sanatçıların, edebiyatçıların, bilim, toplum ve teknoloji alanında çalışan tüm kesimlerin bir araya geleceği ve kentin geleceğine ilişkin ütopyalar üreteceği bir ortam harekete geçirilecek.
Mimar Sensin
Ruhsat alan inşaat projelerinin simülasyonu, yapılacağı parselin önünde sergilenecek. Bölge sakinlerinin katılım platformları üzerinden yapacağı eleştiriler ve oylamalar neticesinde proje yeniden ele alınabilecek veya tamamen iptal edilebilecek. Böylece toplumdaki çevre bilinci ve estetik değerler müzakere edilerek geliştirilecek.
İstanbul Denizaltı
Denizaltı kent içi yolcu taşımacılığı dünyada ilk kez İstanbul’da yapılacak. İki yarımadadan oluşan kentin her yerine deniz yolu ile hızlı erişim hedeflenecek.
Devam Eden

78 Vaat

İstanbulkart
İBB tarafından hali hazırda sürdürülen İstanbulkart yardımı miktarı artırılarak devam ettirilecek.
3 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi
Tamamlanan: 1 / 3 Ağız ve diş sağlığı konusunda toplumsal bilincin artırılmasına katkı sağlamak ve bu alanda kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluğu azaltmak amacıyla tedaviye ihtiyacı olan hastalara 3 adet tam teşekküllü, ortodonti hizmeti de sunabilen ağız ve diş sağlığı merkezi açılacak.
4 Bağımlılıkla Mücadele Birimi ve Rehabilitasyon Merkezi
Tamamlanan: 2 / 4 Madde kullanımı ve madde bağımlılığının önlenmesi, bağımlıların rehabilite edilerek topluma yeniden kazandırılması, ailelere sosyal destek verilmesi amacıyla 50 yataklı 4 adet rehabilitasyon merkezi kurulacak.
16 Pdm (Psikolojik Danışma Merkezi)
Tamamlanan: 12 / 16 Mevcut sayısı 16 adet olan Psikolojik Danışma Merkezleri 2 katına çıkarılarak vatandaşların ruh sağlığı alanında destek almaları sağlanacak. ASM’lerin yer bulma sorunu İBB ve İlçe Belediyeleri koordinasyonuyla hızla çözümlenecek.
1.855.000 Öğrenciye Eğitim Desteği
Özellikle gelir seviyesi düşük ailelere yardımcı olarak çocukların sağlıklı ve nitelikli bir şekilde beslenmelerini sağlamak, temel ihtiyaçlarını karşılayarak eğitimde fırsat eşitliği yaratmak amacıyla okullara ve ailelere eğitim destek paketleri sunulacak.
Kırtasiye ve Üniforma Desteği
İhtiyacı olan 500 bin öğrenciye kırtasiye ve üniforma desteği sağlanacak.
30 Yüzme Havuzu
Tamamlanan: 2 / 30 İstanbulluların ihtiyaç duyduğu modern, nitelikli, ulaşılabilir ve engelli erişimine de uygun 30 adet yüzme havuzu açılacak. Bu yüzme havuzlarından öğrenciler ve Genç Kart sahipleri %40 indirimli faydalanacak.
30 Kapalı Spor Salonu
Tamamlanan: 12 / 30 30 yeni kapalı spor salonu açılarak, bu salonların tamamı engelli erişimine uygun olarak tasarlanacak. İBB spor tesislerinden spor salonu olmayan okullar ücretsiz, öğrenciler ve Genç Kart sahipleri %40 indirimli yararlandırılacak.
Yürüdükçe Kazandıran Uygulama: ‘Yürü Be! İstanbul
YÜRÜ BE! İSTANBUL aplikasyonu hayat geçirilerek, kentsel hareketlilik ve sağlıklı nesillere destek verilecek ve kentsel hizmetlere ücretsiz erişim sağlanacak. Aynı zamanda araç kullanımı ve dolayısıyla karbon ayak izi azaltılacak. YÜRÜ BE! İSTANBUL uygulamasıyla, İstanbulluların çeşitli kampanyalarda indirim kazanabilecekleri bir sistem kurgulanacak. Aplikasyon ile her 10 bin adım 1 puana dönüştürülerek, puanlarla aşağıdaki başlıklardan faydalanılacak: • Ulaşım hizmetlerinden ücretsiz yararlanma • Ücretsiz konser bileti • Şehir Tiyatroları bileti • Belediyenin sosyal tesislerinden yeme-içme • Yerebatan sarnıcı, Miniatürk vb. kültür sanat merkezlerine ücretsiz giriş hakkı • Halk Ekmek - Halk süt alışveriş puanı • İBB İstanbul Kitapçısından alışveriş puanı • Her 100 bin adımda İBB, kişiler adına 1 ağaç dikilecek.
Kültür - Sanat Merkezi Olmayan İlçe Kalmayacak
Eğitim, kültür ve sanat faaliyetlerini İstanbul’un tüm ilçe ve semtlerine yaymak için her ilçenin ulaşılabilirliği göz önüne alınarak eğitim-kültür-sanat merkezleri yapılacak. Bu merkezlerde tiyatro sahnesi, konser salonu, gösteri, sergi, toplantı salonları ve kafelere yer verilecek. Çocukların her türlü kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılayan ve bunu mekansal düzeyde, çocuklara uygun tasarımlarla gerçekleştiren çocuk kültür merkezleri oluşturulacak.
Beyoğlu ve Galata Kültür-Sanat-Turizm Projesi
Beyoğlu ve Galata bölgeleri bu projeyle yeniden kültür ve sanatın odağı haline getirilecek.
12 Yeni Şehir Tiyatrosu ve Gezici Tiyatrolar
Gezici tiyatro faaliyetleri düzenlenerek kışları okullarda, yazları park ve bahçelerdeki performanslarla tiyatro insanların ayağına götürülecek. Şehir tiyatrosu sayısı 2 katına çıkartılarak, İstanbul Genç Kart sahiplerine indirimli olacak. Hafta içi gündüz tiyatro gösterimleri gerçekleştirilecek ve kadınlara ücretsiz olacak.
15 Yeni Müze
İstanbul’da müzeciliğin gelişimi için ‘Stratejik Eylem Planı’ hazırlanacak. Müzelerin İstanbullunun ve İstanbul’u ziyaret edenlerin hayatına daha çok temas etmesi sağlanacak. Yeni açılacak müzelerle, İstanbul’un turizm alanındaki eksikliklerinden biri de giderilmiş olacak. Yeni açılacak müzeler: Doğa Tarihi Müzesi, Müzik Müzesi, Hemşehri Müzesi, Mimar Sinan Müzesi, Osmanlı Müzesi, Bizans Müzesi, Oyun Müzesi, Yakın Tarih Müzesi, Moda ve Tekstil Müzesi, Bilim ve Teknoloji Müzesi, Mutfak Müzesi, Yeşilçam-Sinema Müzeleri, Yenikapı Arkeopark Müzesi, Küçükçekmece Gölü Çevresi Arkeopark Müzeleri açılacak. Ayrıca İstanbul Arkeoloji Müzesi (Sirkeci Garı triyaj alanı) geliştirilecek.
15 Yeni Yaşam Vadisi İle 20 Milyon M2 Yeşil Alan
Tamamlanan: 7 / 15 20 milyon m2’lik, toplamda 15 yeni Yaşam Vadisi ile İstanbul, doğal hava koridorlarına kavuşacak. Yeşil alanlar, yürüyüş yolları, bisiklet yolları, sosyal alanlar gündelik hayatın içinde önemli mekânlar haline getirilirken, vadilerde yaya ve bisiklet ulaşımının birbiriyle bağlantısı ve sürekliliği sağlanacak. İstanbul’un yeni Yaşam Vadileri’ne, yeşil alan oranı düşük olan yerleşim merkezlerinden elektrikli shuttle’larla düzenli servis sağlanacak.
2030’da Yeşil İstanbul
Açık ve yeşil alanlara ilişkin temel strateji ve hedefler kentin tüm paydaşlarının ortak katılımıyla belirlenerek İstanbul’un 2030 yılı Açık ve Yeşil Alan vizyonu ortaya çıkarılacak. Böylelikle, yeşil alan hedeflerine yönelik uygulamaların performansı takip edilebilecek ve kent mekanlarının yeşil ve açık alan stratejisiyle bütünlüğü sağlanacak.
İstanbullular Ucuz ve Sağlıklı Gıdaya Kavuşacak
İstanbul’u sağlıklı gıdayla buluşturacak, kentlileri sağlıklı gıdaya kavuşturacak çözümlerle geliyoruz. Getirdiğimiz çözümlerle, yurttaşlarımızın üreticiden tüketiciye, ucuz ve sağlıklı tarım ürünlerine aracısız olarak kavuşması sağlanacak. Okullardan başlayarak sağlıklı gıdanın ve beslenmenin önemi anlatılacak ve ilgili meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun katılımıyla kampanyalar düzenlenecek. Anadolu’daki belediyeler ve kooperatifler ile iş birliğine gidilip, ortak projeler üretilecek.
Üreticiden Tüketiciye Gıda Zinciri
Üreticiden doğrudan temin ile gönüllü manav ve bakkalların katılımı sağlanarak, yoksul semtlerde sağlıklı ve ucuz gıdanın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması amacıyla satış organizasyonları kurulacak. Üretici kooperatiflerine öncelik tanınarak örgütlenmeleri desteklenecek.
İstanbul Halk Süt
İstanbul Halk Süt ile İstanbul’un ve çevresinin tarım alanlarında süt üretimi teşvik edilerek, İstanbullunun süt ihtiyacının sağlıklı, güvenilir, ucuz ve hatta ücretsiz bir şekilde karşılanması sağlanacak. Halk Süt ile üretimin, İBB aracılığıyla doğrudan vatandaşa erişimi sağlanacak. Alıcı ve satıcı arasına sıkışmış üreticinin kazanması mümkün olacak. Halk Süt tesislerinde denetim ve paketleme işlemleri gerçekleştirileceği için istihdam artırılacak.
İstanbul Gençlerin Yanında Olacak
Tüm gençlerin iş, eğitim, bilim, kültür, sanat, spor faaliyetlerine erişimini sağlayacak, yaşam kalitelerini artıracak çözümlerle geliyoruz. Getirdiğimiz çözümlerle, gençler sosyal ve siyasal hayatın birebir öznesi haline getirilecek. Kentin imkanlarından doyasıya faydalanmaları sağlanacak. Burs ve öğrenci yurtlarıyla, eğitimde fırsat eşitliğiyle gençlerin kaderlerini kendi kendilerinin tayin etmeleri mümkün kılınacak. Gençlerin çalışma yaşamı ile bağlarının kurulacağı mekanizmalar geliştirilecek. İBB Başkanlık Binası, Avrupa’nın en nitelikli halk kütüphanelerinden biri olarak gençlere açılacak.
10.000 Üniversiteli İçin Yeni Öğrenci Yurtları
Tamamlanan: 14 / 20 İstanbul’da lisans düzeyinde eğitim gören yaklaşık 575 bin gençten özellikle farklı şehirlerden okumaya gelenlerin yerleşim sorunu ortadan kaldırılacak. 500 kişi kapasiteli toplamda 10.000 kişilik 12 kadın 8 erkek öğrenci yurdu derhal hayata geçirilecek.
İstanbul Engelsiz Kent Olacak
İstanbul’u engelli dostu bir kent haline getirecek çözümlerle geliyoruz. Getirdiğimiz çözümlerle kent içi tüm uygulamalar ve özellikle toplu taşıma durakları engelli vatandaşlarımızın kent hayatına katılımını kolaylaştıracak şekilde yeniden düzenlenecek. Engelleri yıkan belediyecilik anlayışı temelinde, ulaşım ağı kentte yaşayan herkes için erişilebilir hale getirilecek. Belediyenin elinin uzanabileceği her yere engelleri yıkan belediyecilik anlayışı taşınacak. İstanbul’da engelli farkındalığı için eğitim almayan hiçbir çocuk, genç ve yetişkin kalmayacak.
Yaşam Becerileri Öğrenme Köyü
Down sendromluların, otizmlilerin, öğrenme güçlüğü çekenlerin, alzheimer ve demans hastalarının doğal ortamda sanat ve hayvan destekli terapi gibi yöntemlerle yaşam becerileri edinmelerini sağlayacak bir öğrenme ve sosyalleşme alanı oluşturulacak.
İstanbul’da Çocukların Geleceği Garanti Altına Alınacak
Çocuklarımızın geleceğini garanti altına alacak çözümlerle geliyoruz. Getirdiğimiz çözümlerle çocuklarımız, evlerine yakın kreşlere, çocuk oyun merkezlerine, parklara, sağlıklı bir çevreye ve gıdaya kavuşacak, çeşitli eğitim destekleriyle tanışacak. İhtiyacı olan çocuklarımızın okul üniforma ve kırtasiye ihtiyaçları karşılanacak. Ücretsiz servis desteği, etüt merkezleri, spor kursları, çocuk sağlığı merkezleriyle çocuklarımız her konuda desteklenecek. Trafiksiz sokaklar oluşturularak, çocukların rahat edebilecekleri güvenli ortamlar sağlanacak.
150 Yeni Kreş
Tamamlanan: 11 / 150 stanbul’da, kısa vadede, İngilizce ve Türk İşaret Dili eğitimlerinin de verildiği her biri 100 çocuk kapasiteli çok dilli hizmet veren nitelikli ve çocuk dostu 150 kreş açılacak. 150 adet kreşle; • 15 bin çocuğa güvenli ortamda kreş hizmeti verilecek. • 15 bin kadının üzerindeki bakım yükü hafifletilerek, gündelik hayatları kolaylaştırılacak. • Yaklaşık 3 bin kadına istihdam alanı yaratılacak. Uzun vadede kreşi olmayan mahalle kamayacak.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı
Kadınların eğitim, sağlık, ekonomi, kentsel hizmetler gibi yerel yönetimlerin sunduğu tüm hizmetlere tam ve eşit düzeyde erişebilmesi için Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı hazırlanacak.
Kız Çocuklarının Okullaşma Durumu Takibi
Kız çocukların okullaşması desteklenerek, zorla ve erken evlilikle aktif mücadele edilecek. Mahalle Çözüm Merkezleri aracılığıyla okullaşma durumu güncel olarak takip edilecek.
İş – Eğitim İzleme ve Geliştirme Organizasyonu
İşsizlik sorununu azaltmak ve iş gücünün niteliğini geliştirmek mevcut ve yeni oluşturulacak yapıların birbiri ile ilişki içerisinde olması sağlanacak. “Kent Enstitüleri” ve yapısı geliştirilmiş İSMEK’ler işgücünün niteliğini geliştirirken “Bölgesel İstihdam Ofisleri”nde işgücüne yönelik arz ve talep buluşturulacak. İstihdamı arttırmak için, “Kent Enstitüleri”nde yeni meslek alanlarında eğitimler açılacak ve üniversitelerin sürekli eğitim merkezleri ile işbirliğinde sertifikalı eğitimler verilecek.
10 Bölgede İstihdam Ofisleri
İstanbul’un 10 bölgesinde kurulacak Bölgesel İstihdam Ofislerinde, iş ile işgücü birbiriyle buluşturulacak. Bölgelerdeki iş gücü talepleri, iş başvuruları ile eşleştirilerek İSMEK ve Kent Enstitüleri’nde mesleğe yönelik eğitim alanların çalışma yaşamına kazandırılmasının takibi yapılacak.
Yaratıcı Endüstriler, Üretim ve İnovasyon Merkezleri
Kurulacak bilişim ve üretim vadileri, yaratıcı endüstri merkezleri ve tekno-kentler ile İstanbul, katma değeri yüksek, ileri teknolojinin ve yaratıcı endüstrilerin merkezi haline getirilecek.
İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansı: ‘Busy istanbul’
İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansı ile İstanbul’un yatırım yapılabilir bir dünya metropolu olduğu uluslararası ölçekte tanıtım faaliyeti sürdürülerek kabul ettirilecek. İstanbul’u küresel yaratıcılık, yenilikçi sektörlerin ve teknolojik yatırımların merkezi haline getirmek için uygun fiziki ve beşeri altyapı desteklenecek. Seyrantepe İBB arazisinde merkezi kurulacak İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansı ‘Invest in Istanbul-Yatırım & Tanıtım Ajansı-YTA’ bürokrasi veya devlet mekanizması ile uyumlu fakat sınırlandırılmayacak şekilde, icracı fonksiyonlarıyla İBB bünyesinde konuşlandırılacak. İstanbul’daki mevcut iş hacminin varlığının korunması ve büyümesi sağlanacak. İlk 5 yıl içerisinde 50.000 kişiye istihdam olanağı yaratılacak.
Eğitim yardımı
İBB tarafından hali hazırda sürdürülen eğitim yardımı miktarı artırılarak devam ettirilecek.
Tarım Destekleri ve Teşvikleri
Organik tarım, hayvancılık ve ormancılık faaliyetlerine yönelik eğitimler ve projelerle tarımsal üretim arttırılacak.
Turizm Stratejisi
İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansı, diğer fonksiyonlarının yanı sıra yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde de son derece etkin bir rol üstlenecek. Farklı ülkelere yönelik stratejiler bu ajans içinde geliştirilecek.
İstanbul Ulusal Gastronomi Merkezi
İstanbul’un zengin mutfak geleneğinin geliştirilmesi, ulusal mutfak kültürümüzün envanterinin çıkartılması ve uluslararası nitelikte mutfak kültürünün oluşturulması için İstanbul Ulusal Gastronomi Merkezi hayata geçirilecek. Ayrıca Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerini kapsayan bir Mutfak Müzesi ve Dokümantasyon Merkezi kurulacak.
Festivaller Kenti İstanbul
Başta İstanbul Müzik Festivali olmak üzere geliştireceğimiz İstanbul Lezzetler Festivali, Hıdırellez Şenliği, Komedi Festivali, Çağdaş Sanat Festivali, Su Festivali, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği ve Dijital İstanbul Festivali gibi onlarca yeni ve bölgesel etkinliklerle İstanbul tam bir festival kenti haline getirilecek.
Tarihi Yarımada ve Surlar
Tarihi Yarımada’yı koruma amaçlı imar planı yeniden üretilecek. Tarihi Yarımada’da meydanlar (Sultanahmet, Beyazıt, Aksaray), surlar, hendekler, sur kapıları, Sirkeci Garı, Süleymaniye, hanlar bölgesi gibi özel ilgi alanları, yaya erişimi öncelikli olmak üzere çağdaş yaklaşımlarla düzenlenecek. Tarihi Yarımada çevresinde atıl durumdaki banliyö hattı Turistik Tren Hattına dönüştürülecek. Sirkeci-Tarihi Yarımada-Yedikule bağlantısı etkin bir şekilde kurulacak. Tarihi Surlar, Çin Seddi gibi üzerinde yürünebilir rotaya dönüştürülecek.
İstanbul City Card
İstanbul’a gelen turistlere çeşitli avantajlar sağlayacak bu kartla, turistlerin yarattığı ekonomik getirinin kent içinde dolaşımı kolaylaştırılacak ve şehre eşit olarak dağıtılacak. Kente gelen turistler bu kartı 1 günden 15 güne kadar farklı seçeneklerde alabilecek. Kartın tanımlı olduğu gün sayısına kadar her türlü olanaklarından ve şehir içi ücretsiz ulaşımdan faydalanabilecekler. Şehir turu, boğaz turu, müzeler ve turistik alanlardaki faaliyetlerden ücretsiz faydalanma imkânı sağlanacak.
Uluslararası İstanbul Gönüllüleri
İBB öncülüğünde Uluslararası İstanbul Davetleri düzenlenecek. Bloggerler, edebiyatçılar, basın, kültür ve sanat insanları İstanbul’a davet edilerek Uluslararası İstanbul Gönüllüleri grubu oluşturulacak. İstanbul’un tanıtımı amacıyla nitelikli bir gönüllü ağı inşa edilecek.
Metro - Raylı Sistemler
İstanbul’da toplu taşıma, ana gövdesini raylı sistemlerin oluşturduğu, karayolu sistemlerinin yüksek kapasiteli raylı sistem hatlarına bağlandığı, sefer aralıklarının ve beklemelerin azaltıldığı bir sistem üzerine oturtulacak. İnşaatı devam eden raylı sistem yatırımları hızla bitirilecek. Planlanan raylı sistemlerde öncelik yolculuk taleplerinin yoğunluğuna göre verilecek. İstanbul’da çoğunlukla doğu - batı hattında gelişen raylı sistemler dikey bağlantılar aracılığıyla birbiriyle entegre hale getirilecek. Anadolu yakasında TEM koridorunda yer alan yerleşimlerin kulalanabileceği bir raylı sistem hattı oluşturulacak. Marmaray Metro Hattı batıda, ilk etapta Ispartakule’ye, devamında ise il sınırına kadar uzatılacak. Projelendirilmiş Hatlar: Ümraniye - Göztepe, Dudullu - Bostancı, Beylikdüzü - Bakırköy, Silivri - Belikdüzü, Kirazlı - Bakırköy, Gayrettepe - 3. Havalimanı, Eminönü - Alibeyköy, Mahmutbey - Bahçeşehir, Esenyurt - Avcılar, Bağcılar - Kabataş, Bağcılar - Küçükçekmece, Üsküdar - Beykoz, Sultangazi - Arnavutköy, Kazlıçeşme - Söğütlüçeşme, Yeni Öneri Hatlar: Küçükçekmece - Kağıthane Bahçelievler - Bayrampaşa Çengelköy - Ataşehir Sancaktepe - Sultanbeyli
Yüksek Kapasiteli, Yerli, Çevreci Yeni Metrobüsler
Yerli üretim yeni nesil metrobüs ile yolcu kapasitesi 2 katına çıkarılarak ülkemize kazanç sağlanacak. Çevreye duyarlı, daha düşük maliyetli metrobüsler yaklaşık 300 kişilik kapasite ile taşıma yapabilecek. Böylelikle şu andaki yaklaşık 800.000 kişilik kapasite 1.5 milyona kadar çıkarılacak. Yeni nesil metrobüs ile mevcut metrobüslerdeki ters yön istikamet uygulamasına son verilerek trafik güvenliği sorunları çözülecek.
Dikey Füniküler ve Para-Transit Hatlar
Kıyı iskeleler, E-5 ve TEM hattındaki mahalleler ile bağlanacak. 9 Adet toplam 24 km Füniküler hatla deniz ulaşımı güçlendirilecek ve TEM üzerinde MEGABÜS entegrasyonunu sağlayacak 37 Paratransit yani dikey ekspres servis hatlarla ulaşımda tam entegrasyon sağlanacak.
Planlanan Füniküler Hatlar
• Ferahevler - Yeniköy İskelesi • Kocataş- Büyükdere • İncirköy – Paşaköy • Reşitpaşa – Emirgan • Başıbüyük – Kadıköy Kartal Metro Bağlantısı • Gülensu – Maltepe • Pendik – Ertuğrul Gazi • Kartal – Yakacık • Reşitpaşa - Tem Metrobüs
Deniz Ulaşımının Payı 3 Kat Artacak
Kentte banliyö ve metro hatları ile entegre bir deniz ulaşım sistemi geliştirilecek ve deniz ulaşımının toplu taşıma içerisindeki payı artırılacak. Denizyolunun kullanımını arttırmak üzere, kentin hem kıyı yerleşimlerinde hem de iki yakası arasında yeni hatlar ve daha kısa sürede dolan deniz araçları ile daha sık ve hızlı yeni denizyolu seferleri planlanacak. Atıl olan tüm iskeleler kullanılacak ve yenileri açılacak. Bu iskelelerin iç bölgelerdeki yerleşimlere bağlanması için sık servis veren toplu taşıma hatları oluşturulacak.
İett Otobüs Taşımacılığı
Kent içerisinde planlanan inşa edilmemiş karayolu tünelleri yeniden değerlendirilerek, toplu taşıma sistemleri ile entegrasyonu sağlanacak. Toplu taşıma araçlarının kullandığı kavşaklarda, araç yaklaştığında otomatik olarak yeşile dönen trafik sinyalizasyon sistemi kurularak, toplu taşıma yolculuk süreleri azaltılacak. Trafik sıkışıklığının yoğun olarak yaşandığı kent merkezlerinde özel otobüs şeritleri planlanarak, otobüslere öncelik verilecek. Böylece otobüs sisteminin raylı sistem ve denizyolu ile hızlı buluşması da sağlanacak.
Özel Halk Otobüsü Taşımacılığı
UKOME’de birlikte tartışarak karar almak üzere etkin bir alt komisyon süreci yaratılacak. Esnafı dinleyen, birlikte çözüm üreten bir yönetim modeli oluşturulacak. 0-4 yaş sahibi annelere verilecek ücretsiz ulaşım hizmetinden doğacak farklılıkların tamamı belediye tarafından desteklenecek. Toplu taşıma durak yerlerine diğer araçların durmasını engelleyecek sistemlerin geliştirmesi yapılacak. Sistemin kalitesini yükseltmek adına şoförlerin eğitimine katkıda bulunulacak.
Taksi Taşımacılığı
Taksilerimizin kalitesi ve konforunu yükseltecek kararlar taksicilerle birlikte alınacak. İspark ile uygulanan taksi parklanmaları 24 saat güvenilir ve emniyetli hale getirilecek. Tek merkezden beslenen bir çağrı merkezi uygulaması devreye sokulacak.
Servis Taşımacılığı
Servis taşımacılığının daha disiplinli uygulanması için düzenlemeler yapılacak ve yeni servis aracı plakası tahsis edilmeyecek. Yaz aylarında servis araçlarının turizm amaçlı kullanılabilmesinin olanakları araştırılacak. Böylece, bir yandan belirli dönemlerde kullanılmayan araçlar ekonomiye katılırken, diğer yandan da birim işletme maliyetleri azaltılacak.
2 Yeni Şehirler Arası Otogar
İstanbul’da her yakada birer adet olmak üzere (Kurtköy, Başakşehir), 2 Ana Şehirlerarası Otobüs Terminalinin yanı sıra, kente yayılmış bölgesel cep otogarları oluşturulacak. Şehir içindeki karayolu, denizyolu ve havayolu terminalleri raylı sistemlerle birbirine bağlanacak. Şehirler arası ve uluslararası taşımacılık kent içi toplu taşımaya entegre edilecek. Otobüslerin 00.00-06.00 saatleri arasında FSM köprüsünü kullanabilmelerinin önü açılacak. Otobüs taşımacılarının karar organlarımızda temsiliyetini sağlayıp karar verme sürecine dahil edeceğiz.
Otopark Strateji Planı
• Park-et & devam et: Kent merkezlerine otomobil girişini azaltmak için, araç sahiplerinin aktarma merkezlerinde oluşturulacak otoparklarda park edip toplu taşıma araçlarıyla erişim sağlaması teşvik edilecek. Aktarma merkezlerine aracını bırakan herkes toplu taşımadan ücretsiz faydalanacak. • İSPARK akıllı bilet sistemi oluşturulacak, böylelikle özellikle gün içinde aynı bölgede birçok kez ücret ödemenin önüne geçilecek • Mevcut otoparklarda kapasite artırılacak. Asansörlü sistemler ile kapasite 2 katına çıkarılacak. • Mahalle Kartı uygulaması ile kişinin kendi konutu yanına park etmesi ile kentte başka yerlere park etme arasında ücretlendirme farkı oluşturulacak. • Atıl durumdaki şeritler trafiğin akışı için kullanıma açılacak.
Yaya ve Bisiklet Ulaşımı
• Yürünebilir kaldırımlar, güvenli meydanlar ve konforlu parklar oluşturulacak. Yayalar istanbul’da öncelikli hale getirilecek ve İstanbul Yaya ve Bisiklet Ulaşım Planı hayata geçirilecek. • Tarihi Yarımada başta olmak üzere, kent bütününde yayalaştırma projeleri yaygınlaştırılacak. • Tüm yaya altyapısı engelli, yaşlı, bebekli vatandaşlarımızın kentsel hizmetlere ve kolaylıkla erişimini sağlamak üzere yeniden yapılandırılacak. • Bisikletin ulaşım aracı olarak kullanılabilmesi için gerekli altyapı ve bisiklet yolu ağı oluşturulacak. • Her okula bisiklet parkı ve kiralık bisikletler konacak. Kamera ile izlenip, İstanbulkart ile kiralanabilecek. • E-5 Otoyolu altındaki coğrafyası uygun alanlara yürüme mesafesinde erişilebilecek bisiklet istasyonları artırılacak. Özellikle toplu taşımayı destekleyecek ve entegre olacak şekilde, korunaklı ve güvenli bisiklet otoparkları kurulacak.
Erişilebilirlik Akıllı Ulaşım Sistemleri
Akıllı dijital göz gibi uygulamalarla İstanbul’da dezavantajlı vatandaşların hareketliliği ve erişim kolaylığı sağlanacak.
Kentlerimizin Geleceği
Kentlerimizin geleceği, açık, şeffaf, hesap verilebilir ve kapsayıcı yeni nesil belediyecilik anlayışı ile çizilerek, gelecek nesillere yaşanabilir, kültürel dokusu korunmuş, doğal ve kültürel mirasa saygılı, çevreyle uyumlu ve altyapısı tamamlanmış şehirler bırakacak şekilde kent planları yapılması esas alınacak.
İmar Yolsuzlukları
Kente karşı işlenen suçlara engel olunarak, İmar Planı değişikliği ile İstanbul’a yapılan ihanet durdurulacak.
Donatı Alanları
Kentsel dönüşüm projelerinde hem de kamu arazilerinin yeniden değerlendirilmesinde öncelik, donatı alanlarının oluşturulmasına verilerek, İstanbul’un mevcut fakat yetersiz donatı alanları geliştirilecek.
Yenilikçi, Çevreci ve Üretken Sanayi
İstanbul’da üretim ve yatırımı devam eden, diğer plan hedeflerine zarar vermeyen tüm sanayi tesislerini gerekli ekolojik önlemlerle birlikte korunacak. Fikirleri sorulmayan sanayici ve çalışanlar dinlenerek sanayi sektörü planı yapılacak. Sanayici ve sanayi sektöründe çalışanlar korunacak.
Kıyı Alanları
Arıtma adı altında yapılan derin deniz deşarjları ve eski teknoloji arıtma sistemleri terk edilerek Haliç ve Marmara Denizi kurtulacak. Düzenlenecek plaj alanları ile 16 milyon İstanbullu su ile buluşturulacak. Harem-Üsküdar, Haliç Çevresi, EminönüSarayburnu gibi alanlarda hazırlanmış olan kentsel tasarım çalışmaları ile İstanbullular tarih ve denizle buluşturulacak.
Kentsel Barış
Vatandaşların belediye ile yaşadığı uyuşmazlıkların uzlaşma yolu ile çözülmesine yönelik mevcut yasal düzenlemeler kullanılacak. Yeni nesil belediyecilik anlayışıyla yasal düzenlemelerin uygulanmasından kaçınılmayacak.
Tarihi, Doğal ve Kültürel Miras
Kent planlarının; kültürel dokusu korunmuş, doğal ve kültürel mirasa saygılı, çevreyle uyumlu yapılması esas alınacak. Koruma kültürünün gelişimi öncelikli hedeflerden birisi haline getirilecek. UNESCO Koruma Alanlarının arttırılması amacıyla gerekli tüm işlemler yapılacak.
İstanbul İlçe Kent Konseyleri Birliği
İstanbul ilçelerinde oluşturulmuş kent konseylerinin bir araya gelerek “İstanbul Kent Konseyleri Birliği” kurmasına yönelik kolaylaştırıcı rol üstlenilecek. İstanbul’un yönetimine sivil katılımın güçlendirileceği, farklı ilçe ve bölgelerin sorun ve taleplerinin bir arada tartışılacağı bir yapılanma ile etkin yönetişim anlayışı güçlendirilecek.
Mahalle Evleri
İBB’nin mahalle ölçeğinde oluşturacağı Mahalle Evleri’yle kadın, çocuk, yaşlı ve gençlerin sosyal ve kültürel hayata katılımı arttırılacak, eğitim destek faaliyetleri yürütülecek ve mahalle kültürü geliştirilecek. Mahalle Evleri’yle; • Hemşehrilik bilincinin ve kentlileşmenin gelişimine yönelik faaliyetlerde bulunulacak, • 3850 kişiye yeni istihdam alanı yaratılacak. • Atölye, kına gecesi, nişan, taziye, doğum günü kutlamaları, maç izleme gibi amaçlarla kullanılabilecek salonlara sahip Mahalle Evleri’nde ayrıca ‘Mahalle Meclisi’ toplantıları yapılabilecek. • Annelerin 1-6 yaş çocuklarıyla 1 yaşından itibaren gidip oyun oynayıp, kitap okuyabileceği, rahatça emzirebileceği mekanlar üretilmiş olacak. • İçinde bulunan kafe ile gelenlerin, ev kadınlarının, emeklilerin sosyalleşirken çay kahve içebilmeleri sağlanacak.
İnsan Odaklı Kentsel Dönüşüm
Ekonomik, sosyal ve mekansal tüm problemleri çözecek, hayatı kolaylaştıracak ve kentin yararını gözetecek çözümlerle geliyoruz. Getireceğimiz çözümlerle, İstanbul’da gerçekleştirilecek tüm projelerde rant değil, insanlara yaşanabilir çevreler sunma amacı gözetilecek. İstanbul’un tüm ilçelerinde görülen kırılgan yapı stoğu karşısında, her mahallenin, her sokağın ve her yapının kendine özgü koşulları göz önüne alınarak İstanbul için bütünsel bir çözüm yolu planlanacak. Yerinde yaşam garantisiyle hak sahiplerine tapuları uygun bedelle devredilerek, kentsel dönüşüm, akılcı, katılım esaslı ve hakça yapılacak.
Konutların Teslimine Kadar Vatandaşa ve Müteahhitle İbb Garantörlüğü Sağlanacak
Projelendirme aşamasında kentsel dönüşüm alanında yaşayanlara, proje süreçlerini nasıl gerçekleştirecekleri sorulacak ve tercihleri doğrultusunda proje sürecine başlanacaktır. Tüm bu süreçte planlama aşamasından konutların teslimine kadar vatandaşa ve müteahhite İBB garantörlüğü sağlanacak, kentsel dönüşüm alanlarında açılacak ofislerle hem vatandaşın hem de çevre sakinlerinin soru ve sorunları için anında çözüm üretilecek.
Kiptaş Sosyal Konutları
Tamamlanan: 149 / 10000 10 bin sosyal konut hedefiyle yola çıkılarak, yeşil alanları, sosyal hizmet alanları, modern altyapısı ve ulaşım bağlantıları ile nitelikli yaşam alanları oluşturularak konut politikası şeffaf, adil ve ihtiyaca yönelik olarak yürütülecek.
Canlı, Güvenli ve Yaşanabilir Kentsel Alanlar
Konut alanları, sosyal yaşam alanları ve yeşil alanlar, ekonomik faaliyetlerle iç içe bir bütün olarak planlanacak. Kentsel tasarım olanaklarından yararlanılarak karma kullanımlı, tek düzelikten uzak canlı, güvenli ve yaşanabilir kentsel alanlar oluşturulacak.
Afet Yönetim ve Acil Durum Müdahale Planları
İlk 6 ay içinde AFAD İl Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelinerek Afet Yönetim ve Acil Durum Müdahale Planları tamamlanacak. Arama kurtarma ekiplerinin eğitimi, iletişim ve haberleşme ağı ve altyapısı bitirilecek.
Afet Toplanma Alanı
Her mahalleye, nüfusa yeterli büyüklükte, acil ihtiyaçlar ve müdahale araçlarını da içeren afet toplanma alanı tahsis edilecek.
‘İstanbul Hazır’ Afet Bilgi Sistemi
Afet öncesi, afet anı ve sonrası için vatandaşların bilgi alabileceği, kullanıcı dostu, iletişime açık İstanbul Hazır Afet Bilgi Sistemi dijital uygulaması hayata geçirilecek. Afetlere yönelik gerekli istatistiki bilgi güncel olarak toplanacak. İstanbul Hazır Afet Bilgi Sistemi ile İstanbullular; • Afet öncesi, afet anı ve sonrasında dikkat edilmesi gereken temel konular hakkında bilgi sahibi olabilecek, ‘Toplanma Alanı’nın neresi olduğunu öğrenebilecek, mahallesindeki afetlere yönelik yapılmakta olan eğitimlerden anında haberdar edilecek. • Olası bir afet esnasında sevdiklerine daha kolay erişebilir, bulunduğu konumla ilgili idareye bilgi verebilir hale gelecek. Afetlere yönelik bilgilendirmeler sayesinde hayatını güvence altına alabilecek.
İstanbul İklim Eylem Planı
İstanbul İklim Eylem Planı ile yenilenebilir enerji, atık yönetimi, enerji verimliliği, iklim değişikliğiyle mücadele ve adaptasyon gibi konulara bütüncül ve planlı bir yaklaşım mümkün kılınacak. Eylem planı ilgili tüm kent paydaşlarının, ilçe belediyelerinin, kurum temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin sürecin tamamına katılımıyla hayata geçirilecek.
Isı Adasına Karşı Yeşil Koridorlar
Çok katlı yapılaşmış, bitişik nizam, yeşil alan miktarı düşük olan bölgelerde ağaçlandırma, trafiğe kapalı yeşil sokaklar oluşturma, bina cephelerinde dikey bahçecilik, uygun olan teraslarda kat bahçeciliği, uygun olmayanlarda ise açık renk veya refleksiyon özellikli çatı malzemeleri teşvik edilerek kent içinde yeşil koridorlar oluşturulacak. Böylelikle aşırı sıcaklığa karşı duyarlı kesimlerin yaşayacağı ani krizlerin önlenmesi, kalp, solunum gibi kritik hastalıkları bulunan hastaların belirlenerek acil müdahale önlemleri alınması sağlanacak.
Enerjide Verimli Dönüşüm
İstanbul’da planlanacak bina bazlı ve bölgesel kentsel yenileme çalışmalarında enerji verimliliğine yönelik uygulamalar teşvik edilecek. Yeni yapılarda, ısı yalıtım standartları, yenilenebilir enerji, gri su kullanımı gibi düzenlemelerle kentsel yapılaşmada karbon salınımı minimuma indirilecek.
Atık Yok, Kazanç Var!
‘Atık Yok, Kazanç Var!’ projesiyle doğada çözünmesi uzun yıllar alan zararlı atıklardan başlanarak atık tüketiminin minimuma indirilmesi, dönüştürülebilir atıkların oluşturulacak merkezlerde dönüştürülmesi hedeflenecek. Az tüketen, böylece kazancını farklı amaçlarla kullanabilen dayanışmacı bir toplumsal örgütlenme teşvik edilecek.
Yeşil Yerel Yönetim
Belediyeye ait mevcut binalar dönüştürülerek, yeni yapılacak hizmet binaları ise projelendirilerek yeşil bina haline getirilecek. Personel tarafından kullanılan hizmet ve servis araçları, metrobüs ve otobüslerin elektrikli araçlara dönüşümü sağlanacak.
Yüzülebilir İstanbul
Marmara denizinin canlanması ile birlikte, Karadeniz’deki plajlar yeniden değerlendirilerek “Yüzülebilir İstanbul” rotası oluşturulacak. İstanbullu vatandaşların tatil masrafları azaltılırken, kent tertemiz ‘Mavi Bayrak’lı sahillere kavuşacak.
Marmara Denizi Canlanacak
İki yakada yeni kurulacak biyolojik arıtma merkezleri ile kirlilik nedeniyle yok olma riski altında kalan biyolojik çeşitlilik yeniden canlandırılacak. Denizdeki mevcut kirliliğin temizlenmesine yönelik çalışmalarla birlikte İstanbul halkı mevcut ve yeni açılacak halk plajlarında denize girebilecek.
Atık Yönetimi
2030 Akıllı Kent İstanbul Vizyonu kapsamında atık ayrıştırma ve akıllı atık toplama sistemleri yaygınlaştırılarak kentlilerin bu sürece katılımı teşvik edilecek. Çöp toplama kamyonlarının hat optimizasyonundan çöp kutularının doluluk oranını takip etmeye kadar kentin tüm atık sistemi için ölçme ve değerlendirme ile atık toplama maliyetlerinde %50 tasarruf edilecek.
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliğini yönetebilen kentlerin, yaşanabilir ve gelişmiş kentler olduğunun bilinciyle, 2030’da İstanbul’un enerji yoğunluğu sıralamasında OECD ülkeleri ortalamasına ulaşması sağlanacak.
Akıllı Şehir
Gelişmeyi, enerji, hareketlilik, yapı kalitesi ve alt yapı konularına öncelik vererek ve birbiriyle ilişkilendirerek tanımlayan bir Akıllı Şehir yaklaşımı benimsenecek. Sınırlı kaynakların korunması, sosyal ve dengeli yaşam kalitesi, yeniliklerin ve yeni teknolojilerin geliştirilmesi, üretken kullanımı temel hedefler olacak. İstanbul’un ekolojik ve ekonomik performansının iyileştirilmesi için ağ stratejileri oluşturulurken, sosyal uyum ve yaşam kalitesi de arttırılacak.
Otonom-İst
Otonom, elektrik enerjili, paylaşımlı araçlarla özel araç sahipliği ve kullanım oranı düşürülecek. Böylece İstanbul’un otopark sorunu tarihe karışacak. Sokaklar araç öncelikli değil yaya ve bisikletli öncelikli olacak. Hava kirliliği önlenerek, enerji kullanımı azalacak, trafikten kaynaklı gürültü sıfıra inecek.
Tamamlanmış

13 Vaat

5 İşçi Sağlığı ve Mesleki Hastalıklar Tıp Merkezi
Tamamlanan: 5

Meslek hastalıkları ile mücadele etmek ve işçilerin yaşam kalitesini arttırmak için 5 adet İşçi Sağlığı ve Mesleki Hastalıklar Tıp Merkezi kurulacak. 5 adet İşçi Sağlığı ve Mesleki Hastalıklar Tıp Merkeziyle, kimyasal maddelerden ve fiziksel etkenlerden doğan meslek hastalıkları, mesleki cilt hastalıkları, mesleki solunum sistemi hastalıkları, mesleki bulaşıcı hastalıklar için tanı ve takip hizmeti sağlanacak.
İbb E-Spor Kulübü ve Merkezi
Açılacak ‘e-spor kulübü’ ile gençlerin sosyalleşmesi sağlanacak. Okullar arası turnuvalar düzenlenerek, yerel bir e-spor ligi oluşturulacak. Üst gelir gruplarının erişebildiği bu alan tüm çocuk ve gençlerin erişimine açılacak.
75.000 Üniversiteliye Burs İmkanı
Tamamlanan: 75000

İstanbul’daki devlet üniversitelerinde okuyan veya başka illerde okumakla birlikte aileleri İstanbul’da oturan ihtiyaç sahibi 75.000 öğrenci, objektif kriterlere dayalı olarak tespit edilecek ve öğrenim hayatları boyunca yılda 8 ay üzerinden aylık 400 TL karşılıksız burs verilecek.
Ücretsiz Ulaşım Hakkı
Özellikle küçük çocuğu olan annelerin gündelik yaşamda hayatlarını kolaylaştırmak için 0-4 yaş grubu çocuklu kadınlara ücretsiz ulaşım hakkı sağlanacak.
7/24 Kadın Destek Hattı
Kadınların ihtiyaç duyduğu her türlü sosyal yardım ve destek hakkında bilgi alabilecekleri, özellikle şiddet alanına yönelik uzmanların olacağı bir telefon hattı kurulacak. Alo 183 Sosyal Destek Hattı’na alternatif olarak özellikle kadına yönelik şiddet alanında destek sağlayan, 7/24 erişilebilir, çok dilli hizmet sunan, ücretsiz bir Destek Hattı oluşturulacak.
Yoksula 2020 Tl’ye Kadar ‘Geçim Destek Paketi’
Geçim Destek Paketi, hiç geliri olmayan, asgari ücretle geçinmeye mahkum edilen yoksul her aileye, başvurmaları beklenmeden kapı kapı yapılacak tespitlerle verilecek. Ailedeki çocuk, yaşlı, engelli sayısı ve hanenin gelirine göre her ay 200 liradan 2020 liraya kadar nakdi yardım yapılacak. Bu ödeme direk kadınlara verilecek. Böylece krizin bedeli kadınlara ödetilmeyecek ve yoksulluğa karşı ihtiyacı olan tüm aileler güçlendirilecek. Geçim Destek Paketi; • Gelir desteği • Çocuk/öğrenci desteği • Yaşlı/hasta/engelli desteği olarak 3 ayrı şekilde ihtiyaç sahibi ailelere verilecek. Her bir destek birbirinden ayrı olarak hesaplanacak. Desteklerin miktarı toplandığında o ailenin alacağı Geçim Desteği Paketi miktarına ulaşılacak.
Kent Lokantaları
Gelir seviyesi düşük ve emek-yoğun çalışılan mahallelerde, üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde ucuz, temiz ve nitelikli yiyecek hizmeti sağlayan Kent Lokantaları oluşturulacak. Kent Lokantaları, bölge esnafı ile uyum içinde, bir yandan yoksul, öğrenci ve emekçilerin günlük yemek masrafını kısmi olarak çözümlerken, diğer yandan da o bölgelerde istihdam oluşturacak.
Yuva Kuran Evlilik Desteği
Geliri yoksulluk sınırı altında olan yeni evlenecek çiftlere İBB olarak 2.000 TL destek verilecek. Sosyal tesislerde haftada 1 akşam ihtiyaç sahibi bir çiftin düğünü yapılarak masrafların karşılanacak.
Köy Pazarları
Belirlenen merkez mahallelerde semt pazarları açılarak üreticiden tüketiciye doğrudan ürün satışı gerçekleştirilecek.
İstanbul’un Çeşmeleri
İstanbul’un çeşmeleri kentin önemli turistik figürleri olarak korunacak ve gezilebilir rotalar içerisinde kullanılacak.
Ücretlendirme
• Çocuk: 12 yaş altı, ücretsiz • Genç: 25 yaş altı, %40 indirimli • Öğrenci: 50 TL (Aylık kart) • Gönüllü: Belediye hizmetlerinde, düzenli olarak yer alanlar ücretsiz • Tüm İstanbullular: Bütün resmi, milli ve dini bayramlarda ücretsiz • Aktarma: Toplu taşıma sistemlerinde ilk aktarmaların hepsi ücretsiz olacak.
Hak Sahiplerine Tapuları Dağıtılarak Proje İçinde Kendilerine Güvence Verilecek
İmar Planı aşaması sonrasında mülkiyet sorunları varsa; hak sahiplerine tapuları dağıtılarak proje içinde kendilerine güvence verilecek. Yerleşimin yer aldığı araziler İBB’ye devralınarak, vatandaşlar uygun bedellerle tapularına kavuşturulacak.
Hayvan Takibi
Hayvan popülasyonunu belirlemek üzere sahipli hayvanlarla, sahipsiz hayvanların sayısının, coğrafi lokasyonunun ve tüm cinsiyet sağlık yaş bilgilerinin takip edilmesini sağlayacak bir alt yapı hızla kurulacak. Teknolojik imkanlarla kayıt altına alınan ve izlenen hayvanların şehir içinde bir başka noktaya nakledilmesinin ya da başka şehirlerden kent içine getirilip bırakılmasının önüne geçilecek.