TÜRKPATENT ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) katkılarıyla Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 11'inci kez kapılarını ziyaretçilere açtı.
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN, açılışta yaptığı konuşmada, Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) başından itibaren içinde olmaktan ve katkı vermeye çalışmaktan büyük bir gurur duyduğunu ifade etti.
Prof. ASAN, Fuara ilk günden beri destek veren ve bu seviyeye gelmesinde çok büyük katkıları olan TOBB Başkanı Rıfat HİSARCIKLIOĞLU ve Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali ÇANDIR’a teşekkür ederek, ortak akılla ve katılımcılıkla bu projeyi yürüterek bu seviyeye getirdiklerini söyledi.
Coğrafi işaretli ürün konusunda Türkiye'de ciddi bir bilinçlenme olduğunu, Coğrafi işaretli ürünler bazında daha fazla katma değer oluşturma ve sürdürülebilirlik konusunun ön plana çıktığını belirten Prof. ASAN, "Türkiye, sınai mülkiyet açısından 15 sene öncesine göre 20 kat daha artış yaşadı. Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı verilerine göre, Türkiye sınai mülkiyet başvurularında dünyada ilk 10'a giren ülke oldu." dedi.
Bu sıralamayla ülkemizin, başta bizim ölçekte olan ülkeler olmak üzere Rusya, Arjantin, Brezilya Hindistan, İngiltere, İspanya gibi ülkelerin önünde yer aldığına dikkat çeken Prof. ASAN, “Bundan sonra coğrafi işaretler de dahil olmak üzere yapmamız gereken bu başvurulardan daha fazla katma değer yaratmak. Ben bugün burada tünelin sonundaki bu ışığı ve tünelin sonuna doğru yaklaşmakta olduğumuzu görebiliyorum” dedi.
Antalya Valisi Ersin YAZICI, yeni tip koronavirüs salgını döneminde gıdanın ve tarımın öneminin bir kez daha anlaşıldığını söyledi.
Değerlerin dünya pazarına açılması gerektiğine işaret eden YAZICI, "Dünya standardında ürünler üretmek, dünya pazarında gösterebilmek adına gayretle çalışmaya devam edeceğiz." ifadesini kullandı.
TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışında, YÖREX kapsamında yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri ekonomiye kazandırmak amacıyla 2010'da "kriz varsa, çare de var" sloganıyla yola çıktıklarını söyledi. HİSARCIKLIOĞLU, aradan geçen 10 yılda 3 bin katılımcıya ve bir milyondan fazla ziyaretçiye ev sahipliği yaptıklarını ifade etti.
Coğrafi işaretlerin bugün bu kadar biliniyor ve önemseniyor olmasında oda, borsa, kadın girişimciler ve YÖREX'in önemli rolü bulunduğunu vurgulayan HİSARCIKLIOĞLU, "YÖREX, ülkemizde coğrafi işaret ekosisteminin gelişmesine de önemli katkılar sundu. 10 yılda tescilli coğrafi işaret sayısı 110'dan 921'e, başvuru sayısı ise 160'tan 721'e çıktı. YÖREX, coğrafi işaret algısının ve bilinirliğinin artmasını sağladı. Ayrıca YÖREX, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) özel ödülüne ve Oda-Borsa Proje Yarışması jüri özel ödülüne layık görüldü. YÖREX artık Türkiye'nin yöresel ürünler ve coğrafi işaretler vitrinidir." dedi.
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten ÖZTÜRK, kooperatifçiliğin kadınlar bazında desteklenmesi, bilinçli iş birlikleri yapılması gerektiğini dile getirdi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut ÇETİN, kentin tarım sektöründe son iki yılda yatırım rekorları kırdığını belirtti.
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali ÇANDIR da 13 yıl önce "Sizin oraların nesi meşhur?" deyişiyle yöresel ürünler yolculuğuna başladıklarını, bugün tüm ülkeyi saran büyük bir projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Fuarla birkaç saatte doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine Anadolu'yu gezme imkanı sunduklarını ifade eden ÇANDIR, "Fuarımızda bu yıl 76 ilden ve KKTC'den 113 oda ve borsa, 16 kalkınma ajansı, 83'ü kadın kooperatifi olmak üzere 150 kooperatifimizle toplam 650'nin üzerinde katılımcı bulunmaktadır." diye konuştu.
Konuşmaların ardından HİSARCIKLIOĞLU, Ali ÇANDIR'a teşekkür plaketi verdi.
Fuar, 24 Ekim'e kadar ziyaret edilebilecek.
turkpatent.gov.tr