Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen “Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması” sonucunda Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan 500 bin lira ödül almaya hak kazanan “Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu” isimli proje kapsamında 2020 yılı içinde kurulumları tamamlanan istasyonlar Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne tahsisi yapılarak, üreticilerin kullanımına sunuldu.
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2015 yılında uygulanmaya başlanan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları üreticilerin kazancına destek olmaya devam ediyor. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu’ isimli proje, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen ‘Akıllı Şehirler Fikir ve Proje Uygulama Yarışması’nda 500 bin liralık ödüle layık görülmüştü. 2015 yılında yaklaşık 900 bin dekar alana hizmet veren 14 adet istasyon sayısı 2020 yılında 38’e ulaştı. Kurulumunu tamamlanan istasyonların Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne tahsisleri yapılarak üreticilerin hizmetine sunuldu. 2018 yılında üreticilere gönderilen 4 milyon 700 bin, 2019 yılında ise 5 milyon kısa mesaj ile üreticiler hava koşulları, zirai hastalıklar ve zararlılar hakkında gerekli önlemleri almaları konusunda bilgilendirildi. Proje kapsamında 2020 yılı Haziran ayı itibari ile 38’e yükselen istasyon sayısı ile üreticilere hizmet veren alanda genişlemiş oldu. 1 milyon 840 bin dekarın üzerine ulaşan hizmet alanı ile birlikte 60 binin üzerinde üretici, hava koşulları hakkında kısa mesaj ile bilgilendiriliyor. Üreticiler hava tahmin verilerine Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesi üzerinden ulaşabileceği gibi Tarım İl Müdürlüklerine de kayıt yaptırarak kısa mesaj yoluyla bilgilere ulaşabilecekler.
Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonlarının faydaları
Kurulan istasyonlar ile araziye özel meteorolojik ölçümler yapılabilmektedir. Araziye özel 5 günlük hava tahmin raporu alınmasının yanında, hava sıcaklığı, nispi nem, yağış miktarı, rüzgar hızı, rüzgar yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme süresi, solar radyasyon, barometrik basınç, buharlaşma, soğuklama, toprak nemi ( 3 derinlik), yaprak ıslaklığı, don uyarısı, fırtına uyarısı, iş planı zamanlaması (toprak hazırlama ve işleme, ekim-dikim, sulama, gübreleme, ilaçlama, hasat, kurutma, silajlama, nakliye vs.) Bağ hastalık modülü yazılımı, Zeytin hastalık modülü yazılımı ve diğer tarımsal ürünler ( ceviz, badem , domates, çilek, pamuk, biber, kiraz, kavun, tütün…vb ) hakkında faydalı olacak veriler elde edilebilmektedir. Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ile hava şartlarını anlık takip ederek ve elde ettiği parametreleri inceleyip doğru bir şekilde yorumlayarak dezavantajlı durumları avantajlı hale çevirmek mümkündür. Hava şartlarından dolayı meydana gelebilecek aşırı yağış, don, aşırı kuraklık gibi olayların olumsuzluklarını en aza indirgemek, hava şartlarına bağlı olarak ortaya çıkan tarımsal hastalıkların ve zararlıların sebep olduğu ürün kayıplarına karşı önlem almak mümkündür. Bitkisel üretimde hastalık ve zararlılarla mücadelede ilaçlamanın gerekli olup olmadığına karar vermek, en uygun ilaçlama zamanını saptamak, üreticileri uyarmak ve böylece onları bu zararlıların mücadelesinde gereksiz harcamalardan, fazla iş gücünden ve zaman kaybından kurtarmak, zirai ilaçların insan sağlığına, topraklara, su kaynaklarına, çevreye yaptığı zararı en aza indirmek amaçlanmaktadır. Bu sayede fazla ilaçlamanın önüne geçilerek ekosisteme verilen zarar azaltılacak, tarımsal ürünlerde ilaç kalıntı oranı azaltılacak, üreticinin ilaçlama maliyetleri düşürülecektir.
Hastalıklara karşı erken önlem alınabilir
Tarımsal hastalık ve zararlı riski (kara leke, ateş yanıklığı, külleme, iç kurdu, Sclerotinia, kurşuni küf, külleme, salkım güvesi, yaprak lekesi, antraknoz, bakteriyel yanıklık, pas, yaprak yanıklığı, gri yaprak lekesi, Septoria, Alternaria, Fusarium, Botrytis, Ostrina nubilalis, Monilia laxa gibi) hakkında sisteme entegre edilen yazılım ve modüller ile erken uyarı bilgileri alınabilecektir. Üreticilerin zamanında, doğru ve yeterli ilaçlama yapması sağlanacaktır. İlaçlamada %50’ye varan tasarruf sağlanabileceği gibi tüketici açısından güvenli gıda sağlanması noktasında insan sağlığı ve çevrenin korunmasına da çok önemli faydalar sağlanacaktır. Özellikle ilaç kalıntısından dolayı ihracatta yaşanan sorunlar büyük oranda kontrol altına alınabilecektir. Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi aracılığı ile sistemin unsurları olan iklim istasyonları ve yazılımlar sayesinde yüksek teknolojinin tarımda kullanılması yaygınlaştırılacaktır. Tarımsal alanlarda doğrudan iklim değerleri ölçülüp kayıt altına alınacaktır. Böylece gerek üretim planlamasında gerekse sigorta hasar tespitlerinde bu kayıtlar kullanılabilecektir. Üreticilerin iklime bağlı olarak yetiştiremeyeceği çeşitlere yönelmesinin önüne geçilecektir.
İstasyonlar ile ilaç kullanımı en aza inecek
Bağcılıkta bir üretim döneminde 6-7 kez ilaçlama yapıldığının tespit edilmesine yönelik bilgiler yer alırken, Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonlarının kullanılmasıyla birlikte doğru zaman aralığında ilaçlama yapılması hedeflenerek bağcılıkta bir üretim döneminde 4 kez ilaçlama yapılması hedefleniyor. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün 2015 verilerine göre, İl genelinde tüm üreticilerin toplamda her bir mildiyö mücadelesinde 13 milyon 64 bin lira, her bir salkım güvesi mücadelesinde ise 5 milyon 822 bin lira ilaç masraflarının olduğu tespit edilmiştir. Sistemin çalışması sonucunda önlenecek her bir mildiyö ve salkım güvesi ilaçlamasının önlenmesi sonucunda yaklaşık 18 milyon 886 bin lira üreticilerin cebinde kalacaktır. Manisa’da 7 milyon ambalajlı bitki koruma ürünü (Pestisit) kullanıldığı tespit edilmiştir. Yaklaşık bir hesapla yılda yaklaşık 300 ton civarında zehirli zirai ilaç ambalaj atığı nedeniyle çevre kirliliği de katkısı ön plana çıkmaktadır. Bu atık miktarlarına bitki büyüme düzenleyiciler, sıvı gübrelerin ambalajları dâhil edildiğinde 500 ton civarında atık genellikle doğaya atılarak toprak ve su kirliliğine neden olmaktadır. Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi sayesinde çok yönlü olarak karşı karşıya kalınan zarar önemli ölçüde azaltılacaktır.
Yeni teknolojilere ilham kaynağı olması bekleniyor
Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu projesi ile tarımsal meteorolojik veriler elde edilip değerlendirildikten sonra üreticilere iklim yönünden, zirai hastalıklar ve zararlılardan yönünden almaları gereken önlemler hakkında kısa mesaj uyarısı yapılacaktır. Çağımızın gereği olarak teknolojik yeniliklerin ve yazılım programlarının tarım alanlarında kullanımının sağlanması ile daha sağlıklı tarımsal ürünlerin üretilmesine katkı sağlanacaktır. Akıllı uygulamalar arasında örnek olarak gösterilecek projemiz ile üreticilerin üretim masraflarını düşürecek, ilaç kalıntılarının azaltılmasıyla çevreye verilen zarar azaltılacak, tüketicilerin daha sağlıklı koşullarda yetiştirilen ürünlere ulaştırılması sağlanacak ve tarımsal üretimde kullanılacak teknolojinin ve yazılımların geliştirilmesine ilham kaynağı olacaktır.
Son eklenen istasyonlar
Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılı Haziran ayı itibariyle kurulumları tamamlanarak, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne tahsisleri yapılan 24 adet Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ise şunlar; Akhisar/Dereköy, Akhisar/Hacıosmanlar, Akhisar/Medar, Alaşehir/Yeşilyurt, Alaşehir/Belenyaka, Alaşehir/Uluderbent, Gölmarmara/Kayaaltı, Gördes/Börez, Gördes/Kurtuluş, Kırkağaç/Kınık, Kırkağaç/Akalan, Köprübaşı/Merkez, Kula/Evciler, Salihli/Kemerdamları, Salihli/Poyraz, Sarıgöl/Avşar, Sarıgöl/Baharlar, Saruhanlı/Koldere, Saruhanlı/Lütfiye, Soma/Sevişler, Soma/Karacakaş, Şehzadeler/Tepecik, Turgutlu/Kanlıgölcük, YunusEmre/Üçpınar
manisa.bel.tr