İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tarihinin en büyük altyapı ve üst yapı yatırımları ile yenilenen Kemeraltı Çarşısı’nda sahada çalışan işçilerle buluştu, ardından basın mensupları ile bir araya geldi. Kemeraltı'na bugüne kadar 770 milyon lira yatırım yapıldığını, dört etap bittiğinde bunun 2 milyar lirayı bulacağını ifade eden Başkan Soyer, “Adeta mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıyoruz. Çarşıda büyük bir dönüşüm, devrim yaşanıyor. Hedefimiz UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Kemeraltı'nı seçim projesi değil tam tersine geçim projesi olarak görüyoruz” diye konuştu.
Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı yeni yüz yılına hazırlayan çalışmalarda ilk etapta sona gelindi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2023'ün son iş gününe de Kemeraltı'nda başladı. Sabah erken saatlerde alanda çalışan işçilerle kahvaltıda bir araya gelen Başkan Tunç Soyer, Kemeraltı Esnaf Derneği'nde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Basın toplantısına İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İZSU Genel Müdürü Ali Hıdır Köseoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Özgür Ozan Yılmaz, Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve basın mensupları katıldı.
Soyer işçilere teşekkür etti
İşçilerle buluşmasında Kemeraltı’nın ilk defa böyle köklü ve büyük bir yatırıma sahne olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu sizlerin ellerinde, emeğiyle gerçekleşiyor. Birçoğunuz gece çalıştı. Yorucu bir çalışma oldu. Ama emin olun her biriniz geleceğe çok kıymetli iz bıraktınız. Hepinizin emeğine sağlık” dedi.
“Kalp masajı yapıyoruz”
Kahvaltının ardından basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Soyer, Kemeraltı'nın İzmir'in kalbi olduğunu ifade etti. Başkan Soyer, “Kemeraltı’na kalp masajı yapıyoruz. Tıkanık damarları açıyor, sağlığına kavuşturuyoruz. Bütün bunları Kemeraltı kültürünü yok ederek değil koruyarak yapmak istiyoruz. Esnafın birbiriyle dayanışma içinde olduğu, saygı gösterdiği, çok daha sıcak bir iklimin olduğu yapıyı koruyup, yaşatacağız” şeklinde konuştu.
Soyer: “Adeta cerrah gibi çalışıldı”
Kemeraltı'nın İzmir'in geleceğine yönelik en önemli kaldıraçlardan biri olduğunu ifade eden Başkan Tunç Soyer, “İzmir nasıl bölgenin kalbiyse Kemeraltı da İzmir'in kalbi. En can alıcı noktası... 15 bin esnafın kepenk açtığı, yaklaşık her gün 250 bin kişinin ziyaret ettiği, 600 bin metrekarelik büyük bir çarşıdan bahsediyoruz. 2500 yıl öncesine kadar giden bir çarşı. Tarihte en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezi olmak gibi bir önemli başlık taşıyor. Kemeraltı, bu şehrin belki de en kıymetli varlığı... Kadifekale ile liman arasındaki bu aks belki de İzmir'in omurgası. Kemeraltı da bu hattın ortasında... Biz bu mücevherin, pırlantanın layık olduğu şekilde şaşaalı, görkemli günlerine geri dönmesini istedik. Önce altyapıyı düzeltmeye karar verdik. 4 etaplı proje ortaya çıktı. 4 etabın birincisini tamamladık. Sonraki etaplar da zorlu etaplar ama en zorlu ilk etabı tamamlamış olmanın huzurunu yaşıyoruz. Çok zorlandık. Adeta mücevherci gibi, cerrah gibi çalışıldı. Mevcut hatları bozmadan, sadece gece çalışarak, yağmur suyu pis suyu ortadan kaldırıp yenilerini döşeyerek, mevcut internet hatlarına, elektriklere dokunmadan... Zorlu bir süreçti, öngördüğümüz tarihte bitti. 1 Ocak'ta yılbaşı kutlaması ile yenilemeyi taçlandıralım istedik ama şehitlerimizin acısını içimizde hissettiğimiz için içimizden gelmedi; iptal ettik. Ama öngördüğümüz tarihte çalışmaları bitirdik” diye konuştu.
“7 ton su pompalayan 7 pompa döşendi”
Kemeraltı'nın deniz seviyesinin altında olduğuna dikkat çekerek su baskınlarını önlemek için yapılan çalışmaları aktaran Başkan Soyer, “Birinci etap çalışmalarımızda saniyede 7 ton su pompalayan 7 pompa döşedik. İlk yağmurlarda Kemeraltı'ndaki tabloyu test etme fırsatı da bulduk. 7 pompanın hiçbir zaman hepsi çalışmadı. En çok 2 tanesi aynı anda çalıştı. 2 tanesi bile yağışlarda yağan suyu körfeze deşarj etmek için yeterli oldu” dedi.
“Hedef UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmek”
Devam eden çalışmalar hakkında bilgi veren Soyer, “2. etapta Kızlarağası Hanı etrafı, Anafartalar'ın Kestelli bölümü, 3. etapta Cici Park'ın yukarısından gelen bölümde çalışılacak. Son etapta da Kemeraltı çevresindeki, İkiçeşmelik- Kemeraltı arasındaki özellikle yüksek bölümlerdeki sokakların tamamlanması sağlanacak. Şu ana 770 milyon liralık yatırım yapıldı. Tüm etaplar tamamlandığında bu miktarın 2 milyar liranın üzerine çıkmasını öngörüyoruz. Aydınlatmaya da çok önem verdik. Kemeraltı'nın gece de yaşayan bir çarşı olmasını arzu ediyoruz. Kepenklerin kapandığı değil başka bir hayatın başladığı cıvıl cıvıl Kemeraltı hayal ediyoruz” diye konuştu. Aydınlatma Projesi ile ödül kazanıldığını hatırlatan Başkan Soyer, “Sürecin nihai hedefi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek. Geçici listedeyiz, kalıcıya girmeyi hedefliyoruz. Tarihi çarşının uluslararası unvanı, böyle bir dünya markasını hak ettiğini düşünüyoruz. Bakanlığımızın da katkı vermesini arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.
“Esnafımıza anlayışları için teşekkür ediyorum”
Çalışmalar süresince katkı veren paydaşlara ve esnafa teşekkür eden Başkan Soyer, “Esnafımız bu zor süreçte anlayış gösterdi, destek oldu ve büyük bir sükûnetle bizi destekledi. Onlara çok teşekkür ediyorum. 8-9 ay sıkıntıyla geçti günler. Mutlaka cirolarını etkileyen sıkıntılar yaşandı ama sağ olsunlar büyük bir anlayışla destek verdiler, tüm esnafımıza anlayışları için teşekkür ediyorum. Anlayışı takdir ettiğimizi göstermek için birkaç girişimde bulunduk. 2024'te esnafımızdan katı atık bedel almayacağız. 16 hizmet noktasında günde bin 500 kişinin kullandığı ücretsiz internet hizmetini başlattık” dedi.
“Seçim değil geçim projesi olarak görüyoruz”
Bölgede büyük bir devrim yaptıklarını söyleyen Başkan Soyer, “Kemeraltı'nı gerçekten bir seçim projesi olarak görmüyoruz. Tam tersine geçim projesi olarak görüyoruz. Hem esnafımızın daha çok kazanmasını hem de Kemeraltı'nın kente daha çok katkı vermesini istiyoruz. Kemeraltı ne kadar güzelleşir, güçlenirse İzmir o kadar güçlenir. Aynı zamanda turizm cazibesi yaratacak. Derneğimiz esnafımıza İngilizce dil eğitimini sürdürüyor. Kemeraltı’nın anayasası olacak. Adil ticaret yapan herkesi koruyacağımız bir düzenleme getiriyoruz. Tüm paydaşlar altına imza atacak Büyük bir dönüşüm, devrim yaşanıyor diyebiliriz. Devrimin sonu çok hayırlı olacak. İzmir Kemeraltı ile çok daha fazla övünecek, gurur duyacak” diye konuştu.
Girgin: “Aidiyet duygusunu gösteren bir Kemeraltı yaratmak istiyoruz”
İzmir Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Çok zor, yaşayan bir alana gece karanlığında, soğuğunda girmek kolay değil. Tunç Başkan bize çok güvendi, biz de kendisine ve ekibine çok güvendik. Yerin üstünde bu saatten sonra yapacağımız kazanımlar takdir görecek” dedi. Kuralları içeren bir “Kemeraltı Anayasası” üzerinde çalıştıklarını ifade eden Girgin, “En yakın zamanda sizlerin karşınıza daha iyi, müşteriye saygı duyan, dükkanlarına daha iyi bakan, sokağına daha çok sahip çıkan, bir Kemeraltı yaratmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yıldırım: “Bize verdiği sözü tuttuğu için Soyer'e teşekkür ediyoruz”
Konak Mahalle Muhtarı Tamer Yıldırım, “Yaşlı, hasta, dokunulmayı bekleyen, tedaviye ihtiyacı olan bir Kemeraltı vardı. Bu çarşımızın geleceği adına reçeteyi Tunç Soyer yazdı ve uygulamaya başladı. Birinci etapta sona gelindi. Meyvelerini alıyoruz. Mutluyuz, gururluyuz. Bize verdiği sözü tuttuğu için Soyer'e teşekkür ediyoruz. Devrimler zor olmuştur ama hiçbir zaman unutulmamıştır” dedi.
Alkışlarla uğurlandı
Başkan Soyer, Kemeraltı'nda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Vatandaşlar çalışmalardan bir hayli memnun kaldıklarını ifade ederek teşekkürlerini iletti. Soyer, Kemeraltı'ndan alkışlarla uğurlandı.
izmir.bel.tr